Teljes klímapolitikai fordulást jelentett be Brazília

A brazil kormány a glasgow-i klímacsúcs alkalmából a korábbiaknál ambiciózusabb klímacélokat, a szén-dioxid-kibocsátás radikálisabb csökkentését és az illegális erdőirtás elleni hatékonyabb küzdelmet jelentett be hétfőn.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az eddig ígért 43 százalék helyett 50 százalékkal akarják csökkenteni 2030-ra, és 2060 helyett már 2050-re el akarják érni a karbonsemlegességet. A kibocsátási vállalások referenciaéve 2005. A hivatalos bejelentést erről a Glasgow-ban hétfőn elkezdődött klímakonferencián fogják megtenni — közölte Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter brazíliavárosi sajtóértekezletén, amit élőben közvetítettek a glasgow-i brazil pavilonban. Leite november 7-én érkezik a skóciai városba.

A miniszter bejelentése szerint az illegális erdőirtást 2030 helyett már 2028-ra fel akarják számolni.

Jair Bolsonaro brazil elnöknek egy felvett beszédét játszották le hétfőn a glasgow-i brazil pavilonban, és ő azt mondta ebben: Brazília része annak a megoldásnak, amelyet a klímaváltozás jelentette globális kihívásra kell adnia az emberiségnek. „Azok az eredmények, amelyeket 2020-ig elértünk, bizonyítják, hogy többre is képesek vagyunk” — tette hozzá.

Niall Ferguson: A populizmus nem halálos

„Ne azokat a politikusokat vádold a Covid halálesetekért, akiket nem kedvelsz”- írja a skót-amerikai történész. 

Címlapkép: A brazil elnökség sajtóosztálya által közreadott képen Jair Bolsonaro brazil elnök (jobbra) és Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a brazíliavárosi elnöki Planalto-palotában 2021. április 22-én.
(Forrás: MTI/EPA/APE/Brazil elnökség sajtóosztálya/Marcos Correa)