Kórházat támadott meg az Iszlám Állam Kabulban

Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki egy kabuli katonai kórháznál kedden — jelentette a Tolo News afgán hírtelevízió.

A híradás szerint az augusztusban hatalomra került tálib fegyveresek keveredtek tűzharcba fegyveres támadókkal. A Bahtar hivatalos hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel.

Egy olasz segélyszervezet arról tájékoztatott a Twitteren, hogy az incidens helyszínéről kilenc sebesültet szállítottak az általa működtetett kabuli kórházba.

Bilal Karim, a tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese azt mondta a Tolo Newsnak, hogy az első robbanás a kórház bejáratánál, a második — szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később — a környékén történt.

Karim szerint a támadók szemlátomást civileket vettek célba.

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre mecsetek és más afganisztáni célpontok ellen.

Négy évvel ezelőtt, 2017-ben dzsihadisták több mint harminc embert öltek meg ugyanebben a kórházban.

Tíz év börtönt kapott a jazidi kislány halálában közrejátszó egykori német ISIS-feleség

Az ötéves kislány addig volt kikötözve a forróságban az udvaron, míg szomjan nem halt.

Címlapkép: Tálib fegyveresek az Eid Gah mecset kapujánál, ahol ismeretlen elkövetők pokolgépet robbantottak 2021. október 3-án. Az imaházban Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője anyjának gyászszertartását tartották, amelyen állítólag több magas rangú tálib vezető is részt vett. A támadásban legkevesebb öt civil életét vesztette, többen megsebesültek. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek újra hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció.
(Forrás: MTI/EPA)