Az „új zsidó” Amerikába jön

Guri Alfi, Izrael egyik legnépszerűbb komikusa a házigazdája annak a négyrészes komikus dokumentumfilm-sorozatnak, amely az izraeli nézőknek igyekszik segíteni abban, hogy felfedezzék az alapvető különbségeket az izraeli zsidóság partikuláris jellege és az amerikai zsidóság univerzalista zsidósága között — írja az Israel Hayom.

A héten kerül adásba az Egyesült Államokban a Ruderman Családi Alapítvány által közösen gyártott négyrészes komikus dokumentumfilm-sorozat, a The New Jew, amely az izraelieknek mutatja be az amerikai zsidó élet sokszínűségét.

Október 25. és november 25. között országszerte vetítik Az új zsidó epizódjait, valamint panelbeszélgetéseket tartanak a sorozat három alkotójával — köztük a házigazda Guri Alfival, Izrael egyik legnépszerűbb humoristájával és legismertebb televíziós személyiségével.

A Ruderman Családi Alapítvány szerepe az Új zsidó társproducereként tükrözi a szervezet küldetését, hogy

az izraelieket megismertesse az amerikai zsidósággal, valamint erősítse a világ két legnagyobb zsidó közössége közötti kapcsolatot.

Az alapítvány az izraeli lakosság széles körét bevonja, hogy jobban megismerjék az amerikai zsidó közösség egyedi aspektusait, többek között azáltal, hogy programokat kezdeményez a tudományos életben, izraeli véleményformáló delegációkat hoz az Egyesült Államokba, és együttműködik kutatóintézetekkel és más szervezetekkel.

„Ha egy dolog rendkívül világos az Izrael és az amerikai zsidó közösség közötti közelség előmozdításán végzett különböző tapasztalataimból, akkor az az, hogy sok izraeli nincs tisztában az amerikai zsidóság történelmével, kihívásaival és sokszínűségével” — mondta Jay Ruderman, az alapítvány elnöke.

„Döntő fontosságú, hogy Az új zsidó segített kitölteni az izraeli nézők ezen ismereteinek hiányosságait, és örülünk, hogy az amerikai zsidó közönség most első kézből ismerheti meg ezt a doku-sorozatot és a mögötte álló történetet”.

A sorozat a zsidó identitás és a zsidó egység körüli kérdésekkel való kreatív és lenyűgöző foglalkozással

igyekszik segíteni az izraeli nézőket abban, hogy felfedezzék az alapvető különbségeket az izraeli zsidóság partikuláris, és az amerikai zsidóság univerzalista zsidósága között.

„A sorozaton való munka alapjaiban átformáló élmény volt számomra. Mint oly sok izraeli, akik a diaszpóra negligálásának koncepcióján nőttek fel, én is mindig lekezelően viszonyultam az amerikai zsidósághoz. Ezen az utazáson rájöttem, hogy mennyire tudatlan vagyok a saját zsidó örökségemmel és kultúrámmal kapcsolatban” — mondta Alfi.

„Mindig természetesnek vettem a zsidóságomat, és el voltam ájulva attól a szenvedélytől, céltudatosságtól és büszkeségtől, amit minden ember, akivel találkoztunk, érzett a zsidósága iránt. Hiszem, hogy ez a sorozat segített elmozdítani az iránytűt az izraeli társadalomban és ápolni a zsidó élet újbóli megbecsülését az Államokban, és biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak is szórakoztatónak és informatívnak fogják találni.”

A turnét a The Jewish Agency szponzorálja, és a Ruderman Alapítvány székhelyén, Bostonban, a Combined Jewish Philanthropies, az Izraeli-Amerikai Tanács és Izrael New England-i főkonzulátusa partnerségében valósul meg.

„Guri Alfi elhozta az amerikai zsidókat az izraeli nappalikba, és ezzel megnövelte jelenlétünket az izraeli nemzeti diskurzusban.

Reméljük, hogy turnénk segít áthidalni a szakadékot az amerikai és az izraeli zsidók között azáltal, hogy a szórakoztatás rokonítható és magával ragadó médiumán keresztül nyílt, őszinte beszélgetéseket tesz lehetővé közöttük” — mondta Dan Elbaum, a Jewish Agency észak-amerikai vezetője és a Jewish Agency International Development elnök-vezérigazgatója.

„Azáltal, hogy az érzékeny témákat humoros módon érinti, az Az új zsidó az egyik legfontosabb törekvés az izraeli és az amerikai zsidók közelítésére. A Jewish Agency számára, amely vezető szerepet tölt be az izraelieknek a világ zsidóságáról szóló oktatásában, ez nem kevesebb, mint forradalmi.”

Alex Clare, aki a hitét választotta a karrier helyett

Clare elárulta, hogy zsidó hite miatt kellett visszautasítania egy Adele-turnét, és a lemezkiadója is ugyanezen okból dobta őt.