Alex Clare, aki a hitét választotta a karrier helyett

Clare elárulta, hogy zsidó hite miatt kellett visszautasítania egy Adele-turnét, és a lemezkiadója is ugyanezen okból dobta őt.

A „Too Close” slágergyárosa öt év szünet után a múlt héten tért vissza új kislemezével, a „Why Don’t Ya”-val, és ennek alkalmából egy új interjúban mesélt arról, hogy korábban az Island Records a zsidó hitéhez való ragaszkodása miatt dobta őt.

Alex egy „nagyon-nagyon szekuláris” családban nőtt fel, és 2015-ben lett Baal teshuva (szekuláris háttérből származó zsidó, aki később vallásos lesz). Így csatlakozott Clare az ortodox zsidósághoz.

Egy évtizeddel azután, hogy a 36 éves énekes-dalszerzőt kirúgták, az Island felvette vele a kapcsolatot, hogy „bocsánatot kérjen”, miután elengedték Alexet, amikor 2011 októberében le kellett mondania egy fellépést a BBC-nek a hétnapos szukkoti ünnep alkalmából.

Az Island szóvivője a BBC-nek nyilatkozva elmondta:

„Amit 10 évvel ezelőtt mondtak neki, az helytelen volt, és semmilyen módon nem tükrözi a mostani nézeteinket”.

Ugyanebben az évben Clare – aki 2015-ben hagyta ott Londont Jeruzsálemért – vissza kellett utasítania a lehetőséget, hogy előzenekara legyen Adelenek, mivel a koncertek pészahra és szombatra estek.

Az Adele-turné visszautasításáról azt mondta, hogy

„Azt hitték, hogy megőrültem”.

Alex Clare – Why Don’t Ya (Official Music Video)

Alex Clare – Why Don’t Ya (Official Music Video)Subscribe for more music!Stream „Why Don’t Ya” on all platforms: https://onerpm.link/whydontyaFollow Alex Cla…

Miután azonban több lehetőséget is ki kellett hagynia, Alex – aki híres volt a néhai Amy Winehouse-szal való kapcsolatáról – felidézte azokat az időket:

„Azt mondták nekem ’Úgy tűnik, jobban érdekel a vallásod, mint a karriered’, pedig ez valójában nem így volt.”

„Tényleg a karrieremre koncentráltam, de a személyes életmódbeli döntéseimet, bármi is legyen az, nem feltétlenül tolerálták mindig ennyire. Nem vagyok különleges – ez sokaknál így volt, nem csak a zsidókkal.”

Hozzátette:

 „Amikor aláírtam, tudták, hogy ez fog történni, de nem igazán értették, hogy a szombat megtartásának [a péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tartó pihenés] szabályai mennyire komolyak. Valamiért úgy tűnt, hogy minden koncert, ami bejött, péntek estére vagy szombat reggelre esik, és én pedig ezért az egyik lehetőséget a másik után utasítottam vissza”

– mesélte Clare.

Alex Clare nemrég Budapesten járt az EMIH meghívására, az erről készült cikkünk itt olvasható.

“Charasho-charasho, life is good!” Megnyílt Budapest legújabb zsinagógája, a Pesti Stibel

Hatalmas népünnepéllyel nyitotta meg legújabb zsinagógáját az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) péntek délután a VI. kerületi Vörösmarty utca 55-ben, ahol csaknem 40 év után lesz ismét hitélet. A Pesti Stibel avatásán jártunk.