A republikánusok határozottan ellenzik a palesztin konzulátus újranyitását

A Joe Biden amerikai elnöknek elküldött, aláírt levélben az áll, hogy ez „nem lenne összhangban az 1995-ös jeruzsálemi nagykövetségi törvénnyel”.

Az amerikai képviselőház mintegy 200 republikánus képviselője levelet küldött Joe Biden amerikai elnöknek, amelyben ellenzik a kormányzat javaslatát a palesztinok jeruzsálemi amerikai konzulátusának újranyitásáról — számolt be róla a JNS.org.

A Lee Zeldin (Republikánus Párt – New York) képviselő által írt levél, amelyet 199 republikánus képviselő – köztük Kevin McCarthy (Rep. P. – Kalifornia) képviselőházi kisebbségi vezető – is támogatott, leszögezi, hogy a palesztin konzulátus újranyitása

„ellentétes lenne az 1995-ös jeruzsálemi nagykövetségi törvénnyel, amely törvényerőre támaszkodott, és amelyet az elmúlt években elsöprő kétpárti támogatással megerősítettek”.

A jeruzsálemi nagykövetségi törvény azt követeli, hogy a települést ismerjék el Izrael fővárosaként, és maradjon osztatlan. A Trump-kormányzat teljesítette ezt a törvényt, és 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ennek a lépésnek a részeként a palesztinoknál működő amerikai konzulátust beolvasztották az amerikai nagykövetségbe, amikor 2018 májusában Jeruzsálembe költöztették.

„A Biden-kormányzat szégyenletes lépése lelkiismeretlenül aláásná Jeruzsálemnek Izrael fővárosaként való amerikai elismerését, és támogatná a város felosztását” – áll a levélben, megjegyezve, hogy „nemrég a Palesztin Hatóság miniszterelnöke nyilvánosan kijelentette, hogy azért akarja megnyitni ezt a konzulátust, mert Jeruzsálem felosztása a célja”.

„A Biden-kormányzatnak azonnal fel kell hagynia ennek az elhibázott törekvések erőltetésével. Ráadásul

az adminisztráció ragaszkodása helytelenül repedést okoz az Egyesült Államok és Izrael – az egyik legközelebbi és legfontosabb szövetségesünk – között, és a régiót még távolabb viszi a békétől.”

A levél egy múlt héten Bill Hagerty szenátor (Rep. P. – Tennessee) által benyújtott és 35 republikánus szenátor által alá is írt állásfoglalást követ, amelynek célja, hogy megakadályozza Biden tervét a konzulátus újranyitásáról.

A kormányzat bejelentette, hogy a jeruzsálemi konzulátus újranyitását tervezi a Trump-kormányzat alatt nagyrészt megszakadt kapcsolatok helyreállítására irányuló nagyobb erőfeszítései részeként.

A terv azonban továbbra is vitás pont Izraellel, mivel Naftali Bennett miniszterelnök és Jair Lapid külügyminiszter is ellenvetésének adott hangot. Nem világos, hogy az Egyesült Államok továbblépne-e a tervvel, és ha igen, mikor? Annyi bizonyos, hogy egy ilyen lépés könnyen a kapcsolatok megromlásához vezethet.

Caroline Glick: Jeruzsálem sorsa Izrael kezében van

Az izraeli kormánynak fel kell ismernie, hogy semmilyen ajánlat – különösen nem a mostani abszurd amerikai – nem éri meg a főváros feláldozását.

Címlapkép: Az Egyesült államok izraeli nagykövetségét jelző új tábla a két nemzet zászlóit útpóznákra feszítő munkások közelében, Jeruzsálem zsidók lakta Arnona városrészében 2018. május 7-én. A jeruzsálemi amerikai nagykövetség május 14-én, Izrael Állam alapításnak hetvenedik évfordulóján nyílt meg. Az amerikai nagykövetséget azt követően helyezték át Tel-Avivból Jeruzsálembe, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017. decemberben bejelentette, Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. (Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan)