54 éves, lőszerrel teli bunkert találtak Izraelben

Lőszerekkel teli, 54 éves szíriai bunkert tártak fel a Golán-fennsíkon.

A Golán-fennsíkon lévő régi aknamezők felszámolásával foglalkozó izraeli hatóságok egy szíriai bunkert fedeztek fel, amelyet az 1967-es hatnapos háború során visszavonuló alakulatok hagytak hátra az IDF erőinek előrenyomulásakor — számol be róla a Jewish Press.
A Honvédelmi Minisztérium Országos Aknaelhárítási Hatósága kedden bejelentette, hogy a Golán-fennsíkon feltárt egy hatalmas bunkert, amely a hatnapos háború lőszereivel volt megpakolva.

A Mitzpe Gadot-i szíriai előőrs a hatnapos háború előtt a szíriai hadsereg egyik legerősebb bástyája volt a Golán-fennsíkon, ahonnan rendszeresen lőttek a Hula-völgy izraeli közösségeire.

A harcok időszakából származó aknák ezrei még mindig szétszórva fellelhetőek az egykori őrsöt körülvevő mezőkön, amely ma az IDF Alexandroni Brigádjának emlékhelyeként szolgál.

Az elmúlt hónapokban az Aknaelhárítási Hatóság az aknák és a lőszerraktárak felszámolásán dolgozott, hogy biztonságosabbá tegyék a jelentős turisztikai potenciállal rendelkező környéket az utazók számára.

Az akció során hatalmas mennyiségben leltek fel eredeti állapotban lévő fegyvereket, köztük különböző aknavetőket, gyújtókat, pirotechnikai fegyverzeteket, robbanóanyagokat és sörétes puskákat is.

A lőszert a megsemmisítést megelőző szigorú biztonsági szabályok szerint gyűjtötték össze és szállították el.

Az állambiztonság fenntartásához már nem szükséges aknamezők felszámolásáért a 2012 óta működő Izraeli Aknaellenes Hatóság felel. Megalakulása óta mintegy 1500 hektárnyi aknamezőt tisztított meg. Az elmúlt évben a Hatóság számos régióban megfordult, köztük a Golán-fennsíkon, a Jordán-völgyben és az északi Negevben is.

Nem létező hegynek ütközött a tengeralattjáró

A haditengerészet nem tudott a hegy létezéséről.

Címlapkép: Ultraortodox zsidó emberek nézik a manőverezõ izraeli harckocsikat a Golán-fennsíkon 2020. augusztus 4-én. Izrael északi határán feszült helyzet alakult ki, miután Damaszkuszban egy légicsapásban megölték a Hezbollah egyik harcosát. Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsík nyugati részét, majd 1981-ben törvénnyel Izraelhez csatolta a területet. Ezt az annektálást csak az Egyesült Államok ismerte el 2019 márciusában.
(Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi)