Izrael elutasítja az ujgurokról szóló ENSZ-nyilatkozat aláírását

Izrael úgy döntött, hogy nem írja alá az ENSZ nyilatkozatát, amelyben aggodalmát fejezte ki az ujgurok jóléte, egy Kínában élő muszlim kisebbségi csoport miatt, amelyet „átnevelő táborokba” kényszerítettek, amelyeket egyesek koncentrációs táborokhoz hasonlítottak — írja a JTA zsidó hírügynökség.

Bár az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália is a nyilatkozatot múlt héten aláíró 43 országot tömörítő csoport tagja volt, egy izraeli diplomáciai tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak elmondta, hogy az izraeli kormánynak „más érdekei vannak, amelyeket egyensúlyba kell hoznia” a Kínával való kapcsolatában.

A két ország az elmúlt években kereskedelmi kapcsolatok terén közeledett egymáshoz.

Az ENSZ-nyilatkozat felszólítja Kínát, hogy „biztosítsa a jogállamiság teljes körű tiszteletben tartását, és teljesítse a nemzeti és nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit az emberi jogok védelme tekintetében”.

Izrael ENSZ-nagykövete a pódiumon tépte szét az Emberi Jogi Tanács éves jelentését

Erdan kijelentette, hogy a jelentésnek „az antiszemitizmus szemétdombján” van a helye, majd széttépte azt és távozott.

Az izraeli külügyminisztérium a The Times of Israel című lapnak adott nyilatkozatában közölte: „Izrael különböző diplomáciai utakon fejezi ki aggodalmát az ujgurokkal kapcsolatban. Ennek egyik példája volt, hogy júniusban az Emberi Jogi Tanácsban aláírtuk a [ujgurokról szóló] kanadai nyilatkozatot. A kérdéssel kapcsolatos álláspontunk nem változott”.

Az ujgur kisebbséggel szembeni kínai bánásmóddal kapcsolatos aggodalmak – és a kínai „átnevelő táborok” összehasonlítása a holokauszt idején működő koncentrációs táborokkal – évek óta erősödnek a globális zsidó közösségen belül.

Az Egyesült Államokban aktivisták megpróbálták mozgósítani a zsidó közösséget az ujgurok ügye mellé, mint a 2000-es évek elején a dárfúri népirtás esetében, míg a brit zsidók az Egyesült Királyságban az ujgurokkal szembeni visszaélések elleni harcot vezették.

Borítókép: Shawn Clover/Flickr

Kína megpróbálja eltörölni az ujgurok identitását

Az ujgur kulturális élet szereplőit és az értelmiséget is átnevelőtáborokba küldik, hogy ezzel gyengítsék az ujgur nemzeti identitást.