Biztató számok érkeztek a Pfizer emlékeztetőoltásának hatékonyságáról

Egy izraeli-amerikai kutatás szerint a harmadik oltás 93 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát és 81 százalékkal az elhalálozásét.

Sokkal hatékonyabb védelmet élveznek a koronavírussal szemben azok, akik megkapták a Pfizer/BioNTech emlékeztetőoltását – összehasonlítva azokkal, akik csak két vakcinát kaptak öt hónappal ezelőtt vagy annál korábban.

A harmadik oltás ugyanis 93 százalékkal képes csökkenteni a kórházi kezelés kockázatát, 92 százalékkal a súlyos megbetegedésekét és 81 százalékkal az elhalálozásét.

Az erről szóló kutatást Izrael legnagyobb egészségügyi szervezete, a Clalit Kutatóközpont és a Harvard Egyetem szakemberei végezték idén július 30. és szeptember 23. között: azaz abban az időszakban, amikor Izrael már a negyedik hullámmal küzdött és a Delta nevű variáns is fertőzött.

Az Algemeiner beszámolója szerint a vizsgálat összesen 728 321 ember bevonásával készült; a páciensek medián életkora 52 év volt, a legfiatalabb résztvevők 12 évesek voltak.

Ben Reis, a Harvard Egyetem orvostudományi csoportjának igazgatóprofesszora azt mondta, reményeik szerint ez az átfogó tanulmány meggyőzheti majd azokat, akik eddig bizonytalankodtak a harmadik oltás felvételét illetően.

„Az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a harmadik adag vakcina kiemelkedően hatékony a súlyos COVID-19 tünetekkel szemben, a különböző korcsoportokban és társadalmi rétegekben egyaránt, már egy héttel a harmadik adag beadása után”

– összegezte az eredményeket Ran Balicer, a Clalit Kutatóközpont vezető professzora.

Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

A harmadik vakcinát is felvevők közel hússzor jobban védettek a súlyos betegségek ellen, és több mint tízszer jobban védettek a fertőzések ellen, mint azok, akik csak két dózist kaptak.