Az izraeli legfelsőbb bíróság rendelete szerint az arab lakosoknak el kell hagyniuk a vitatott lakásokat

Az izraeli legfelsőbb bíróság vasárnap hozott ítéletet a Simon Hácádik (arab nevén Sejk Dzsarra) környéken lakásfoglaló arab lakosok ügyében, elutasítva a korábbi ítélet ellen benyújtott fellebbezést — írja az Arutz7.

Mint ismeretes, az 1967-es hatnapos háborúban Izrael jogosan foglalta el Kelet-Jeruzsálem Simon Hácádik névű részét, ahol azonban az ott lakó araboknak bérleti díj fizetése nélkül engedte a további tartózkodást.

Az akkor kötött megállapodás értelmében azonban az ingatlanok nem tovább örökíthetők vagy értékesíthetők, a következő generációs lakóknak (igen alacsony) bérleti díjat kell fizetniük. Az elmúlt évtizedekben azonban az ott lakók nem fizettek, a város pedig fejlesztéseket kíván végrehajtani a területen és az épületeket bontásra ítélte.

A legfelsőbb bíróság vasárnap elutasította azoknak az arab családoknak a fellebbezését, akik a földterületet követelték, a bírák helybenhagyták a kerületi bíróság határozatát, amely elrendelte a telek azonnali kiürítését.

Ocmá Jehudit elnöke, Itamar Ben Gvir üdvözölte a legfelsőbb bíróság döntését és felszólított annak mielőbbi végrehajtására.

„A telek kiürítése szükséges lépés. Itt az ideje, hogy evakuálják a családokat, akik jogtalanul foglalják lakásokat a Simon Hacádik negyedben.”

„Izrael megszállóit és ellenségeit evakuálni kell a Simon Hacádik negyedből anélkül, hogy figyelembe vennénk a Muszlim Testvériség koalíciós kormánytagjait, a terrorizmus híveit, akik fel fognak háborodni az evakuálás ellen” – mondta Ben Gvir utalva a Ráám arab pártra, mely tagja az izraeli kormánynak és korábban élesen kikelt a kilakoltatás ellen.

Kompromisszum születhet a Sejk Dzsarra negyed arab lakóinak ügyében

Mint emlékezetes, a jeruzsálemi telek vitára hivatkozva lőtte rá Izraelre a Hamász terrorszervezet az első rakétákat.