Kompromisszum születhet a Sejk Dzsarra negyed arab lakóinak ügyében

Mint emlékezetes, a jeruzsálemi telek vitára hivatkozva lőtte rá Izraelre a Hamász terrorszervezet az első rakétákat. 

Az izraeli legfelsőbb bíróság kompromisszumot ajánlott a Sejk Dzsarra negyed Izrael megalapítása előtt zsidó tulajdonban levő, de azóta az arab negyed részévé vált házak ügyében – írja a JTA.

A héberül Shimon HaTzaddik nevet viselő negyedben zsidó családok laktak mielőtt Jordánia 1948-ban elfoglalta volna a ma már Kelet-Jeruzsálemként emlegetett városrészt. Jordánia a zsidók házait olyan araboknak adta, akik izraeli területekről menekültek el. Egy zsidó csoport, amelyé az eredeti tulajdonjog jogi úton próbálja a házakban lakó arabokat kiköltöztetni, miután hosszú évtizedek óta nem fizetnek bérletet.

A telek vita érzékenyen érinti mindkét oldalt, és a palesztinok sikeresen nyertek nemzetközi támogatást az ügyben. A kilakoltatás lehetősége hozzájárult a tavaszi konfliktus kirobbanásához.

A palesztinok szerint Izrael ezzel is mutatja, hogy el akarja foglalni Jeruzsálem egészét, viszont a zsidó szervezetek szerint egy egyszerű telekvitáról van szó.

Egy hétfői meghallgatás során Isaac Amit azt javasolta, hogy a lakosok maradjanak „védett bérlőként” a lakásokban, és legyenek megóvva a kilakoltatástól életük végéig. Cserébe egy csekély bérleti díjat kellene fizetniük a zsidó tulajdonosoknak.

A zsidó tulajdonosok azonban azt szeretnék, ha a tulajdonjogukat elismernék a palesztinok. A palesztinok állításuk szerint attól félnek, hogy ha elfogadják az üzletet akkor nem lehet később igényük a tulajdonra.

A meghallgatás végül eredménytelenül zárult a bíró arra kérte a palesztin ügyvédeket, hogy adjanak le egy listát, hogy kiket javasolnának „védett” státuszba.

Palesztin újságíró: ez az egész nem négy jeruzsálemi házról szól

A Hamasz arra használja a Sejk Dzsarra negyed konfliktusát, hogy ő alakíthassa a narratívát és növelje a befolyását a jeruzsálemi palesztinok felett – írja Bassem Eid.