Palesztin újságíró: ez az egész nem négy jeruzsálemi házról szól

A Hamasz arra használja a Sejk Dzsarra negyed konfliktusát, hogy ő alakíthassa a narratívát és növelje a befolyását a jeruzsálemi palesztinok felett – írja Bassem Eid. 

Miközben ezeket a sorokat írom rakéták záporoznak Gázából Izraelre, és országszerte tüntetéseket tartanak a városokban. Emberek halnak meg emiatt az értelmetlen erőszak miatt, és valószínűleg még fognak is a következő napokban. Jeruzsálemben élő palesztinként frusztrációt érzek és haragot és csak a Hamaszt hibáztatom – kezdi a Times Of Israel blogján Bassem Eid.

Azok a fanatikusok, akik Gázát vasmarokkal irányítják nem bírnak ellenállni a lehetőségnek, hogy zsidó ellenes erőszakot szítsanak, saját politikai nyereségük érdekében. Ha közben még ártatlan muszlimok és zsidók is meghalnak, az még jobb nekik – írja Eid.

A palesztinok által szított tűz a Templom-hegyen: 

Fire on Temple Mount on Jerusalem Day

Fire on Temple Mount on Jerusalem DayCredit TPS

A legújabb rakétatámadások előzménye Sejk Dzsarra, ahol egy hosszú ideje tartó jogi vita meghallgatásának már ki volt tűzve az időpontja. Ez egy privát vita zsidók között, akik még az 1800-as években megvették a telkeket és négy ház lakói között, akik évtizedek óta ott laknak, és nem akarnak bérletet fizetni. Egy ilyen helyzetet a helyi érintett bíróságnak kell megoldania – érvel Eid. Mivel azonban Jeruzsálemről van szó teszi hozzá a szerző természetesen mindent politikai kontextusban kell nézni.

Eid szerint mindenkinek fel kell tenni a kérdést: ki profitál a politikai erőszakból?

Miután a palesztin vezető Mahmud Abbász eltörölte a várva várt választásokat, a Hamasz ebben olyan lehetőséget látott, amit nem lehetett nem kihasználnia.  Ezért visszaélt a Sejk Dzsarra szituációval és a már eleve feszült környezettel, ami a muszlimoknak szent lajlat al-kadr napján és a Jeruzsálem Napon kialakult. A Hamasz jelenleg is futtat egy kampányt a közösségi oldalakon, és erőszakot próbál szítani a jeruzsálemi és más városokban tartott demonstrációkon. Arra biztatják a palesztin fiatalokat, hogy dobják el az életüket és dobálják meg kövekkel és otthon készített bombákkal a rendőrséget – írja Basseim Eid.

Rakéták Jeruzsálem felett: 

Daniel Meron 🇮🇱 on Twitter: „A short while ago my kids in Jerusalem ran for cover when Hamas rockets were fired towards the Capital of Israel https://t.co/Gbb0miKgeu / Twitter”

A short while ago my kids in Jerusalem ran for cover when Hamas rockets were fired towards the Capital of Israel https://t.co/Gbb0miKgeu

A Hamasz által vezetett zavargások az al-Aksza mecsetnél bebizonyították, hogy nem az izraeli rendőrség okozza a veszélyt, ami miatt a muszlimok nem tudnak imádkozni. A Hamasz felhergelte a tömeget és erőszakot provokált azzal a céllal, hogy úgy hasson, mintha Izrael etnikai tisztogatást végezne.

Ami a leginkább jelzésértékű az az, hogy a Hamasz vezetői azt a parancsot adták, hogy a kilőtt rakéták izraeli városokat célozzanak.
Ezt a parancsot -írja Eid – sok vezető kényelmes dohai és damaszkuszi luxusvilláikból adta ki, ahol tudják, hogy biztonságban meghúzhatják magukat és nem kell tartaniuk a következményektől.
A szerző leszögezi, hogy a Hamasz gyilkossági hajlama párosul egy elképesztő inkompetenciával, amely részben az oka, hogy minden harmadik rakétájuk Gázában landol.. A hírek szerint Abu Ghosht is lőtték, amely egy arab falu.
Ez a vita – írja – nem négy kelet-jeruzsálemi házról szól. Nem szabad elhinni a Hamasz narratíváját.

A következő napokban zsidók és muszlimok halhatnak meg mert a Hamasz politikai lehetőséget látott az erőszakban – zárja Eid.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!