A klímakonferencia Bennett esélye, hogy valódi politikusként mutatkozzon

A héten Glasgow-ban megrendezendő klímaváltozási konferencia (COP26) Naftali Bennett miniszterelnök első nemzetközi csúcstalálkozója, ahol – a COVID-19-nek köszönhetően – szó szerint és átvitt értelemben is összefog a világ vezetőivel.

Erre általában az ENSZ általános közgyűlése ad lehetőséget. De idén a szukkot ünnepe miatt mire Bennett megérkezett New Yorkba, a legtöbb vezető már elutazott; ráadásul sokan a világjárvány miatt videokonferenciát tartottak.

Vajon képes-e Bennett Izraelt felhelyezni a világtérképre a COP26 konferencia alatt?

Bennett hátrányból indul. Nem versenyezhet Benjamin Netanjahu, volt miniszterelnök hírnevével, amely segített abban, hogy Izrael az ilyen eseményeken önmaga fölé kerekedjen, még akkor sem, ha vannak olyan vezetők, akik bátorítani és támogatni akarják a Netanjahu utáni kormányt.

De a klímaváltozás a globális napirend egyik meghatározó témája, amint azt a világ minden tájáról érkező, Glasgow-ban összegyűlni készülő vezetők is tanúsítják, és Bennett sokat tehet azért, hogy előnyöket hozzon ki belőle Izraelnek.

A The Jerusalem Post elemzése szerint a Nemzetbiztonsági Tanács, amely csak nemrégiben vette fel az éghajlatváltozást a portfóliójába, négy fő célt tűzött ki Izrael számára: 1) a lehető legjobb felkészülés a vészhelyzetekre, például az erdőtüzekre, hóviharokra stb. 2) Izrael előnyeinek kihasználása, például az innováció az éghajlattal kapcsolatos területeken; 3) a regionális együttműködés előmozdítása; 4) az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Ezek fontos célok Izrael jövője szempontjából belföldön, de mindegyiknek van diplomáciai eleme is.

Bennett valószínűleg hangsúlyozni akarja majd az izraeli innovációt az éghajlatváltozás okozta problémák megoldására, legyen szó akár a hús alternatíváiról, a sótalanításról, a sivatagi mezőgazdaságról, a napenergiáról vagy másról, és ezeket felhasználva közös erőfeszítéseket kíván tenni a konferencián részt vevő más országokkal.

Az Egyesült Királyság, a konferencia házigazdája, már most lelkesen tekint az izraeli technológiára a „zérót közelítő” szén-dioxid-kibocsátási versenyben, és a Tel-Avivban működő brit-izraeli technológiai központ Tiszta Növekedés Osztályán keresztül megismerteti a brit ipart az izraeli klímatechnológiai vállalatokkal.

Izrael azonban jóval elmarad számos fejlett országtól az éghajlatváltozás mérséklésére tett lépések terén. Az állami számvevő e heti jelentése szerint a kormány nem teljesítette a kibocsátási célokat. Izrael kibocsátása 2005 óta 12%-kal nőtt, míg az EU ugyanebben az időszakban 21%-kal csökkentette a kibocsátását. Izrael a 10. legmagasabb kibocsátási rátával rendelkezik az OECD-ben, ami eléri a sokkal nagyobb országokét.

A szövetségesek csendben bírálták Izraelt, amiért nem rendelkezik átfogó, hosszú távú stratégiával az éghajlatváltozással kapcsolatban. Izrael például nem tűzött ki céldátumot a zéró kibocsátásra. És bár Izrael a földgázkészletei miatt fokozatosan kivonul a szénből, és a gáz tisztább, mint a szén, nem megújuló energiaforrás.

Az Egyesült Királyság azt is szeretné, ha Izrael aláírná az erdők és az óceánok védelmére irányuló kezdeményezéseket más lépések mellett, elfogadná a zéró kibocsátású járművek használatát a tömegközlekedésben és még sok mást.

Ezen túlmenően a lakosság tudatossága az éghajlatváltozással kapcsolatban nagyon alacsony a nyugati világhoz képest általában, és a kormány keveset tett azért, hogy kezelje az emberek elvárásait ebben a kritikus kérdésben.

Az Egyesült Királyság nagykövetségének ugyanaz a részlege, amely az izraeli tiszta technológiát Nagy-Britanniába hozta, fenntarthatósági szakértőket is hozott az Egyesült Királyságból, hogy találkozzanak Izrael néhány legnagyobb vállalatának vezetőjével, és ösztönözzék a magánszektorban a zöldebb ipar felé való elmozdulást.

Igaz, hogy Izrael lábnyoma – szén-dioxid-kibocsátás és egyéb okok miatt – sokkal, de sokkal kisebb, mint az olyan szereplőké, mint India és Kína, amelyeket kritika ér, amiért nem tesznek eleget a kibocsátásuk mérséklése érdekében.

De ha Izrael csapatjátékosként lép fel az éghajlatváltozás kérdésében, az sokat segíthet azoknak az országoknak, amelyeket Izrael magához hasonlóan gondolkodónak tekint. Ebben a tekintetben a kabinet e heti döntése, miszerint 100 különböző lépést tesznek az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében, pozitív lépés.

Az ambiciózus célok bejelentése segítene Bennettnek abban, hogy államférfiként mutatkozzon be, amikor az egyik legnagyobb globális kérdésről van szó. Ha ragaszkodik ezekhez a célokhoz, ami nem könnyű, az hosszú távon az izraeliek javát szolgálhatja.

Már a demokraták is arra kérik Bident, hogy ne nyisson külön konzulátust a palesztinoknak

A konzulátus megnyitása Izrael Jeruzsálem feletti szuverenitásának megsértését jelenti, mert a nagykövetség áthelyezése annak idején Jeruzsálem fővárossá nyilvánítását jelentette.