Iráni drónokkal támadták meg az amerikai katonákat, újabb szankciók jönnek

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma pénteken szankciókkal sújtott az iráni Forradalmi Gárda drónprogramjához köthető két dandártábornokot és két vállalatot.

    „Irán és a vele szövetséges szélsőségesek drónokat vetettek be amerikai csapatok és a partnerországok erőivel szemben, illetve a nemzetközi tengeri szállítmányozás megzavarására”

– jelentette ki Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes.

Mint mondta, a teheráni vezetés drónokkal látta el a többi között a libanoni Hezbollah radikális síita mozgalmat, a palesztin radikális iszlamista Hamászt, illetve a jemeni Húszi síita lázadókat. A pénzügyminisztérium értesülései szerint az iráni drónokat Etiópiában is bevetették, ahol „az elmérgesedő válság az egész régió destabilizálódásával fenyeget.

Az amerikai kormány azzal vádolja Iránt, hogy drónexportjával egy sor konfliktust táplál a térségben.

„A pénzügyminisztérium továbbra is felelősségre fogja vonni Iránt felelőtlen és erőszakos cselekedetei miatt”

– húzta alá Adeyemo.

A mostani büntetőintézkedések Szaíd Aghadsáni dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda drónparancsnokságának vezetője, Abdullah Mehrabi dandártábornok, az elitalakulat kutatási szervezetének vezetője, illetve a Kimia Part Szivan és az Oje Parvasz Mado Nafar nevű cégek ellen irányul.

10 milliárd dollárért cserébe folytatnák a bécsi tárgyalásokat az irániak

Huszein Amírabdollahjan megjegyezte: Joe Biden amerikai elnök most a gyakorlatban is bizonyíthatja, amit hangoztatott, hogy ő más, mint elődje, Trump.

A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát zárolják, emellett amerikai állampolgárok és vállalatok semmilyen üzletet nem köthetnek velük.

Az újabb büntetőintézkedéseken mindössze néhány nappal azt követően jelentették be, hogy Irán beleegyezett a 2015-ben kötött nukleáris megállapodás felélesztését szolgáló, júniusban megszakadt tárgyalások újraindításába. Joe Biden amerikai elnök többször is felajánlotta, hogy visszatérnek a 2015-ben kötött nukleáris megállapodáshoz, de kormánya egyre nagyobb csalódottságának adott hangot az elhúzódó késedelem miatt, amely az új, keményvonalas iráni kormány megalakulása után keletkezett.

Az iráni külügyminisztérium egyik szóvivője ezért most élesen bírálta Joe Biden kormányát, annak „ellentmondásos viselkedése” miatt.

„A szankciók elrendelésével az amerikai kormány nem éppen bizalomgerjesztő üzenetet küld a tárgyalások újrafevételével kapcsolatban”

– tette hozzá az iráni illetékes.

Külön utakon – Létezhet-e izraeli biztonság Amerika nélkül?

Összeomlás közeli állapotba került a hagyományos izraeli-amerikai együttműködési keret.