Megtalálták az Északi-sarkon náci kémekre vadászó amerikai hajó roncsait

Óceánkutatók megtalálták az U.S. Revenue Cutter Bear roncsát – a hajót, amely legalább 88 évig szolgált a tengeren, és szerepet játszott egy náci kémhajó híres elfogásában is – írja a Live Science.

A Bear története igen szerteágazó: fókavadászhajóként állt szolgálatba elsőként még 1874-ben. Aztán mivel a hajó képes volt a jéggel teli vizeken is közlekedni, a kormány az 1880-as években megvásárolta, hogy az Északi-sarkvidéken mentési munkálatokra használja. Az 1918-1919-es spanyolnátha járvány idején segélyeket szállított, később úszó múzeum volt, egy hollywoodi film forgatási helyszínéül és Richard Byrd admirális antarktiszi felfedezőútjainak expedíciós hajójaként is szolgált.

Az amerikai haditengerészet számára mindkét világháborúban az északi-sarkvidéki vizeken járőrözött. 1941-ben segített elfogni a norvég Buskø hajót, amelyet a német katonai hírszerzés, az Abwehr arra használt, hogy jelentést tegyen az észak-atlanti időjárási viszonyokról.

A Bear-t 1944-ben leszerelték, és végül 1963-ban egy vihar után süllyedt el valahol Új-Skóciától délre és Bostontól keletre, miközben Philadelphiába vontatták.

„A Bearnek hihetetlen története volt, és utazásai miatt sok szempontból fontos az amerikai és a világ tengeri örökségének szempontjából”

– mondta Brad Barr, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) tengeri örökség programjának koordinátora, aki több éve vezeti a roncs felkutatását.

A roncs jelenleg a tengerfenéken fekszik, mintegy 60 méteres mélységben, kanadai vizeken, az új-skóciai Cape Sable-foktól mintegy 90 tengeri mérföldre (167 km-re) délre. A pontos helyet titokban tartják, abban a reményben, hogy a búvárokat elriasztják attól, hogy megpróbálják megtalálni. Jelenleg is tárgyalnak a kanadai kormánnyal arról, hogyan lehetne a roncsot megvédeni.

A Bear leghíresebb hőstettei közé tartozik, hogy 1884-ben részt vett a Greely-expedíció sarkvidéki mentőflottájában, amely 1881-ben a Grönlandtól északnyugatra fekvő Ellesmere-sziget közelében veszett el. Az expedíció több tagja éhen vagy betegségben halt meg, mielőtt a Bear kimentette volna Greelyt és a többi túlélőt.

A II. világháború végén az USA és a Szovjetunió versenyt futott a nácik térképeiért

A Harmadik Birodalom térképgyűjteményei és geodéziai adattárai bár nem hangzanak izgalmasnak, sorsdöntő jelentőséggel bírtak a hidegháború erőviszonyainak meghatározásában.

Miután hosszú éveken át kormányzati hajóként szolgált a sarkvidéki vizeken – a tengeren hajókat fogott el és ellenőrzött, és gyakran mentett meg jégbe szorult kereskedelmi hajókat –, a Bear átkerült a haditengerészethez; az első világháború alatt Alaszka körül járőrözött, és ellátmányt szállított oda a spanyolnátha járvány idején.

1929-ben a kivont hajót a kaliforniai Oakland városának adták, ahol úszó múzeum lett belőle, majd 1930-ban a Jack London-regényt feldolgozó „A tengeri farkas” című film díszlete lett.

A Bear-t a II. világháború idején ismét szolgálatba állították sarkvidéki járőrözésre, amikor is segített a Buskø elfogásában; ezt követően azonban többnyire Halifaxban vesztegelt, mígnem 1963-ban elsüllyedt utolsó útja során Philadelphiába, ahol úszó étteremnek szánták.

„Ezek hihetetlenül lenyűgöző történetek”

– mondta Barr.

„Amikor elolvassa az ember a részleteket arról, hogy mit tett a Bear, hány életet mentett meg, hány hihetetlen küldetésen vett részt – ez tényleg olyan történelem, amiről az embereknek tudniuk kellene”.

A felfedezés emlékére Barr több évnyi történelmi kutatást állított össze több weboldalon, amelyek részletesen bemutatják a Medve számos hőstettét.

„Az egyik ok, amiért meg akartuk találni, az az, hogy így el tudjuk mesélni ezeket a történeteket”

– mondta.

Dél-Angliában régészek megtalálták egy náci V2-es „csodafegyver” maradványait

A második világháborúban a London elleni V2-es rakétatámadásokban becslések szerint 9000 civil és katonai személy vesztette életét.