Biden fejenként közel félmillió dollárt fizethet illegális bevándorlóknak

Perelik az amerikai kormányt azok a migránsok, akiknek a családját elválasztották az amerikai határőrök a határon. A Wall Street Journal információi szerint az illegális határsértőknek akár fejenként 450 ezer dollár kárpótlást fizethet a Biden adminisztráció. 

A Wall Street Journal információ szerint családonként egymillió dollár „kártérítést” kaphatnak azok a családok, akiket elválasztottak az amerikai-mexikói határon, mikor illegális határátlépést kíséreltek meg – írja a Newsmax.

A migránsok gyerekeit a határon elvették a szüleiktől, és külön szállásra vitték, elvileg 30 napra. Azonban van 1000 gyerek, aki három év elteltével még nem került vissza a szüleihez.

A Biden adminisztráció hivatalos megszüntette a szétválasztás gyakorlatát, és létrehozott egy akciócsoportot arra, hogy újraegyesítsék a családokat. A csoport októberig 52 családhoz juttatta vissza a gyerekeket. 2018 óta körülbelül 2800 kiskorút választottak el a szüleitől a határon.

Michelle Brané az akciócsoport vezetője a CBS csatornának elmondta, hogy nincs dokumentáció, ezért gyakran nem tudják, hogy egy gyerek el lett-e választva a szüleitől vagy embercsempészek hozták át őket. Minden egyes eset külön detektívmunkát igényel.

Az Amerikai Polgári Jogok Uniója képviseli a családok egy részét, elmondásuk szerint akkora traumát okozott a családok elválasztása, hogy a Biden kormányzat nemcsak pénzt köteles adni, hanem hogy a családok az Egyesült Államokban maradhassanak.

Borítókép: Migráns karaván október 25-én Mexikóban/ EPA/Juan Manuel Blanco

A Biden-adminisztráció nem építi meg a mexikói határfal fennmaradó részét

Az egyre súlyosbodó határválság közepette a Biden-kormányzat felmondta a Trump-kormányzat által irányított határfal-projekt fennmaradó részének szerződéseit.