A Biden-adminisztráció nem építi meg a mexikói határfal fennmaradó részét

Az egyre súlyosbodó határválság közepette a Biden-kormányzat felmondta a Trump-kormányzat által irányított határfal-projekt fennmaradó szerződéseit – írja a National Review.

A Laredo és a Rio Grande-völgyben lévő falszakaszok építését leállítják – jelentette be a belbiztonsági minisztérium sajtóközleményében.

Biden elnök nem sokkal hivatalba lépése után felfüggesztette az építkezést a fal mentén, amíg a belső felülvizsgálatra sor kerül. A Biden-kormányzat ezután két szerződést mondott fel, amelyek mintegy 31 mérföldnyi területre vonatkoztak a déli határ mentén Texasban. A pénteki fejlemény a legújabb Biden-féle visszalépés Trump bevándorlási politikájához képest, amelynek fő eleme egy kiterjedt, magas fal felhúzása volt a migránsok elrettentésére.

A DHS döntése egyidőben született a határon rekordszámban feltartóztatott migránsok miatt kialakult válsággal. A múlt hónapban egy közel 30 000 haiti migránsból álló migránskaraván lépett be az Egyesült Államokba, túlterhelve a texasi Del Rio határállomáson a határőröket. Közülük közel 12 000 illegális bevándorlót engedtek be, hogy menedékjogi ügyüket egy későbbi időpontban elbírálják – annak ellenére, hogy Biden kormánya biztosította, hogy nem lesz tömeges migránsbefogadás az Egyesült Államokba.

Prominens republikánus törvényhozók pénteken kontraproduktív és felelőtlen lépésnek titulálták a történéseket.

A texasi kormányzó tovább építené a mexikói határfalat

Greg Abbott texasi kormányzó a rendőrségnek is további forrásokat ígért, hogy az illegális bevándorlókat elfogják.