Amerika 144 millió dollár segélyt ad a tálibok uralta Afganisztánnak

Washington megemelte az Afganisztánnak szánt humanitárius segélyeket.
Az Egyesült Államok kormánya további 144 millió dollár (45 milliárd forint) vészhelyzeti segélyt biztosít a humanitárius katasztrófa fenyegette Afganisztánnak – közölte csütörtökön az amerikai nemzetbiztonsági tanács.

A tájékoztatás szerint ezzel a dél-ázsiai országnak és a térség országaiban tartózkodó afgán menekülteknek szánt segélyek összegét az idei évben 474 millió dollárra (149 milliárd forint) emelik.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egyben hangsúlyozta, hogy a támogatást az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok megkerülésével, humanitárius szervezeteken keresztül juttatják el a rászorulókhoz.

David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója hétfőn hívta fel a figyelmet arra, hogy afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről. Beasley rámutatott:

a 39 milliós Afganisztán lakosságának mára több mint felét, 22,8 millió embert fenyeget az éhínség.

Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal.

Az élelmezési helyzetet tovább súlyosbítja a tartós aszály, a közszolgáltatások összeomlása, a gazdasági válság és a növekvő élelmiszerárak.

EPA/STRINGER

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Tálib háborús bűncselekmények: fegyverteleneket mészároltak le, köztük egy 17 éves lányt is

„Az elmúlt 20 évben embereket öltem. A gyilkolás könnyű nekem. Újra tudok ölni” – mondta az egyik tálib parancsnok.