Vízummentesen utazhatnak az izraeliek is az USA-ba

A vízummentességi program lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy legfeljebb 90 napos tartózkodásra vízum nélkül látogassanak az Egyesült Államokba — újságolja az i24news.

Alejandro Mayorkas, amerikai belbiztonsági miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok négy ország felvételét fontolgatja a vízummentességi programba.

Ez lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy vízum nélkül, legfeljebb 90 napos tartózkodásra látogassanak el az Egyesült Államokba.

„Négy jelöltünk van folyamatban: Izrael, Ciprus, Bulgária és Románia”

— mondta Mayorkas kedden egy utazási iparági rendezvényen.

„Nagyon erősen koncentrálunk a programra”

— tette hozzá, mondván, hogy az jelentős gazdasági és biztonsági előnyökkel jár.

A Fehér Ház augusztusban, Joe Biden elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök találkozója után közölte, hogy

Biden hangsúlyozta: „kormánya megerősíti a kétoldalú együttműködést Izraellel olyan módon, amely mind az amerikai, mind az izraeli állampolgárok számára előnyös, beleértve a közös munkát Izrael vízummentességi programba való bevonása érdekében”.

Mayorkas augusztusban Izrael amerikai nagykövetével is találkozott, és megvitatta a vízummentesség kérdését.

A programban való részvételhez egy országnak meg kell felelnie a terrorizmus elleni küzdelemmel, a bűnüldözéssel, a bevándorlással, az okmánybiztonsággal és a határigazgatással kapcsolatos követelményeknek.

„E követelmények közé tartozik, hogy a nem bevándorlói vízum elutasításainak aránya 3% alatt van, biztonságos úti okmányokat állítanak ki, és szorosan együttműködnek az amerikai bűnüldöző és terrorizmusellenes hatóságokkal”

– közölte a belbiztonsági minisztérium a múlt hónapban.

Jelenleg 40 ország vesz részt a programban, melynek a magyar állampolgárok is a haszonélvezői.

Antony Blinken, amerikai külügyminiszter és Bennett augusztusi találkozójuk során szintén tárgyaltak a vízummentességi programról.

Célegyenesben Izrael vízummentessége az Emírségekkel

Habár a vírushelyzet miatt egyelőre nem ajánlott a nemzetközi utazás, az izraeli kabinet megerősítette az Egyesült Arab Emírségekkel kötött kölcsönös vízummentességi megállapodást.