Célegyenesben Izrael vízummentessége az Emírségekkel

Habár a vírushelyzet miatt egyelőre nem ajánlott a nemzetközi utazás, az izraeli kabinet megerősítette az Egyesült Arab Emírségekkel kötött kölcsönös vízummentességi megállapodást.

Azt írja a The Times of Israel, hogy vasárnap újabb lépéssel került közelebb egymáshoz a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek, hiszen a Knesszetben egyhangúan szavaztak a két állam között korábban fennállt kötelező vízum eltörléséről.

Izrael számára ez egy történelmi jelentőségű esemény, hiszen ez a zsidó állam első ilyen megállapodása egy arab országgal

– emelik ki. A két állam még nyár végén rendezte évtizedes elmaradásait a diplomáciai kapcsolataik terén. Most pedig kevesebb, mint 100 nap alatt eljutottak arra a szintre, hogy állampolgáraik minden nehézség nélkül folytathassanak turisztikai és üzleti utakat országaik között.

Ezt a reményét fejezte ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök is, aki a szavazás előtt azt mondta:

„A döntés megnyitja és tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között,(…)Úgy gondolom, hogy Izrael minden polgára – és az egész világ – látja azt a hatalmas változást, amelyet régiónkban és minden térségben megvalósítunk”.

A kölcsönös vízummentességi megállapodásról még októberben tárgyaltak először a két ország képviselői, az Egyesült Arab Emírségek kormánya már november 1-jén ratifikálta a megállapodást, most pedig izraeli kollégáik tették ugyan ezt. Minden valószínűség szerint a rendelet hamarosan hatályba is léphet – véli a lap.

Békeoffenzíva: Vízummentesen utazhatnak egymáshoz az arabok és izraeliek

Az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége kedden délben landolt Izraelben, hogy aláírja a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának újabb lépését jelentő megállapodásokat, beleértve a kölcsönös vízummentességet.