Békeoffenzíva: Vízummentesen utazhatnak egymáshoz az arabok és izraeliek

Az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége kedden délben landolt Izraelben, hogy aláírja a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának újabb lépését jelentő megállapodásokat, beleértve a kölcsönös vízummentességet – számol be az ujkelet.live.

Az küldöttség a gazdasági és pénzügyminiszterek, valamint két miniszterhelyettes vezetésével négy kétoldalú megállapodást írt alá Izraellel, köztük vízummentességi megállapodást.

A delegációt fogadó ünnepségen az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek is bejelentették egy háromoldalú alap létrehozását, amelynek célja a regionális együttműködés és a jólét elősegítése.

Ofir Gendelman on Twitter: „البعثة الإماراتية وصلت إلى إسرائيل! pic.twitter.com/1L6RqoSw5t / Twitter”

البعثة الإماراتية وصلت إلى إسرائيل! pic.twitter.com/1L6RqoSw5t

„Ma történelmet írunk” – jelentette ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök percekkel azután, hogy az Etihad gép landolt Tel Avivban. „Óriási a lelkesedés a békemegállapodás iránt” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök, aki hozzátette:

„Az Egyesült Arab Emírségek ilyen magas szintű küldöttségének látogatása és az aláírásra váró megállapodások megmutatják népeinknek, a régiónak és az egész világnak a barátságos, békés, normális élet előnyeit. Úgy gondolom, hogy a Közel-Keleten egyre több kormány érti, hogy sokkal jobb, ha együtt dolgozunk, mint barátok.”

Netanjahu kifejtette: „A zsidók és az arabok Ábrahám bibliai pátriárkától származnak, az ő nevében jelöltük ki ezt a történelmi béke-kezdeményezést. Szellemében az együttélés és együttműködés, a kölcsönös megértés és a kölcsönös tisztelet Közép-Keletét kívánjuk megvalósítani.”

Netanjahu megköszönte Donald Trump amerikai elnöknek és Mohammed bin Zayed al-Nahyan Egyesült Arab Emírségek koronahercegnek, hogy lehetővé tették az Emírségek és Izrael közeledését.

„Emlékezni fogunk erre a napra, a dicsőséges béke napjára” – jelentette ki.

Az amerikai kormányt Steven Mnuchin pénzügyminiszter képviselte az ünnepségen, aki elmondta: „Az Ábrahám-megállapodás közvetlen gazdasági kapcsolatokat hozott létre a Közel-Kelet két legvirágzóbb és legfejlettebb gazdasága között. Ezek a kötelékek komoly alapot teremtenek a gazdasági növekedés, a lehetőségek, az innováció és a jólét számára.”

Mnuchin hozzátette: „Nagyobb gazdasági jólét nagyobb biztonságot is eredményez. Az Egyesült Államokkal együtt Izrael és az Egyesült Arab Emírségek hasonló nézeteket vall a régió fenyegetéseiről és lehetőségeiről.”

Obaid Humaid Al Tayer, az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi államtitkára elmondta, hogy megtiszteltetésnek tekinthető, hogy Izraelben látogathat, amit „informatív és produktív látogatásának nevezett, hogy elmélyítse a kétoldalú megértést, hogy mindkét ország vezetése kihasználja az előttünk álló nagy lehetőségeket”.

Az Ábrahám Alap több mint 3 milliárd dollárt mozgósít a magánszektor által irányított beruházási és fejlesztési kezdeményezések terén, a regionális gazdasági együttműködés és a jólét előmozdítása érdekében a Közel-Keleten és azon túl. A partnerek örömmel várják más országok csatlakozási szándékát.

Megérkezett Bahreinbe az első közvetlen repülőjárat Tel-Avivból

A nemzetbiztonsági tanács vezetője azt mondta, gazdasági, idegenforgalmi és tudományos fejlesztésekről is egyeztetnek.