Brazil embercsempészt találtak Kiskunmajsán

Elfogtak egy brazil embercsempészt a rendőrök Kiskunmajsán – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szerdán. A férfi korábban karambolozott, majd megállás nélkül továbbhajtott.

A brazil férfi Kiskunmajsán volt egy baleset okozója egy furgonnal, ám megállás nélkül elmenekült a helyszínről. Kiderült, van mit titkolnia: 24 migránst szállított a járműben.

Bejelentés érkezett a rendőrségre kora reggel, mely szerint egy holland rendszámú furgon Kiskunmajsa külterületén anyagi káros balesetet okozott, majd elhajtott a helyszínről. A szemfüles tanúk feljegyezték a jármű rendszámát, amelyet néhány kilométerrel távolabb – 6 óra 41 perckor – a járőrök intézkedés alá vontak.

Egy 33 éves brazil férfi vezette a járművet, amelynek rakterében a rendőrök 24 külföldit találtak. A csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a kéttucat határsértőnek a sofőr segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, így őt elfogták és előállították. Ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak. A dél-amerikai gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe veszik, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

Az egyenruhások vizsgálják a Kiskunmajsán történt – anyagi kárral járó – baleset körülményeit is.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

A rendőrök hétfő éjszaka és kedd reggel 66 határsértőt tartóztattak fel a megyében.

Nahát: Izraeli embercsempész került rendőrkézre Érden

Öt szír állampolgárt találtak a kocsijában.