Szociáldemokraták, zöldek, liberálisok – megalakult az új Bundestag

Megalakult kedden Berlinben az új német szövetségi parlament (Bundestag), és ezzel elkezdődött Angela Merkel politikai pályafutásának utolsó szakasza.

A Merkel-kormány a Bundestag alakuló ülése után ügyvezetőként dolgozik, és az új kormány megalakulásáig marad hivatalban.

A távozó kancellárnak 1990 óta először parlamenti mandátuma sincs, így a vendégeknek fenntartott karzatról figyelte a képviselők munkáját.

A közös kormányzásra készülő pártok — a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) — a tervek szerint november végéig fejezik be a koalíciós tárgyalásukat, és december második hetében választják meg a parlamentben kancellárnak a szociáldemokrata Olaf Scholzot.

A második világháború utáni 20. Bundestagban hét párt rendelkezik képviselettel és hat frakció működik. Minden korábbinál több, 736 tagja van — 27-tel több az előző ciklusban 709 fővel felállított rekordnál –, így továbbra is a világ második legnagyobb törvényhozó testülete a kínai Országos Népi Gyűlés után. Át is kellett építeni a székhely, a Reichstag üléstermét, hogy elférjenek.

A törvényben előírt 598 főnél az úgynevezett többletmandátumok és kiegyenlítő mandátumok rendszere miatt ciklusról ciklusra nagyobb létszám valamennyi párt szerint veszélyezteti a törvényalkotói munka és a kormány ellenőrzésének hatékonyságát, és vállalhatatlanul megdrágítja a testület működését. A gondok közé tartozik például, hogy nincs elég iroda a képviselők és stábjuk elhelyezéséhez.

Azonban a közjó szolgálata mellett a minél több mandátum megszerzésére is törekvő pártok még nem tudtak megegyezni a létszám korlátozásáról. Ezzel kapcsolatban a Bundestag távozó elnöke, Wolfgang Schäuble az alakuló ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy nem lehet tovább halogatni a választójogi szabályozás reformját. Mint mondta, az előző ciklus keserű és elszomorító tapasztalata, hogy a Bundestag pártjai képtelenek voltak a reformra.

A hagyományok szerint a Bundestag elnökét a legnagyobb képviselőcsoport jelölheti. Ezúttal a szeptemberi választás győztese, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), amely a német belpolitika iránt fokozottan érdeklődők körén kívül ismeretlen Bärbel Bas-t indította.

Az előző ciklusban a képviselőcsoportjában az egyik helyettes frakcióvezetői tisztséget betöltő képviselőt politikai oldalakat átívelő támogatással tették meg elnöknek, a 724 leadott szavazatból 576-ot kapott meg, azaz csaknem 80 százalékot szerzett. A közös kormányzásra készülő pártoknak együtt 416 mandátumuk van, ez 56,5 százalékot jelent.

Németországnak új küldetése van

Megszületett a hárompárti program. Nem ígér túl sok jót Németországnak, migrációs és energiaprogramja destabilizálhatja Európát. Krisztina Koenen írása.

Bärbel Bas 2009 óta képviselő, és a Bundestag harmadik női elnöke Annemarie Renger és Rita Süssmuth után. Az 53 éves politikus a megválasztása utáni első beszédében kiemelte, hogy az összes képviselő elnökeként dolgozik majd és pártatlanul irányítja a Bundestag munkáját. Aláhúzta, hogy az új Bundestag különösen fiatal és sokszínű, ami „jót tesz az országnak”. A parlament tagjai a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkeztek, és az eddiginél jobban betölthetik a választók és a választott tisztségviselők világa közötti híd szerepét, hozzájárulva a politikával szembeni előítéletek, ellenérzések lebontásához és a bizalom erősítéséhez — mondta.

Megválasztottak öt alelnököt is. Négyen nők, a Bundestag vezetésében így minden korábbinál magasabb a nők aránya.

A jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, Michael Kaufmann nem kapta meg a tisztség elnyeréséhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot, a pártnak így egyelőre nincs parlamenti alelnöke. A Bundestagba az előző ciklusban, 2017-ben bekerült AfD többségi támogatás híján eddig sem tudott parlamenti alelnököt állítani.

Az ülést a járványügyi védekezés országszerte érvényes előírása, az úgynevezett 3G-szabály szerint tartották. Ez a szabály — amelynek elnevezését a „beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek” (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték — előírja, hogy csak az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással rendelkezők, a fertőzésen igazoltan átesettek és a friss negatív vírusteszt leletet felmutató emberek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken.

Azonban 23 képviselő — mind AfD-s — előre közölte, hogy nem hajlandó betartani a szabályt, de ragaszkodik a részvételhez az alakuló ülésen. Nekik elkülönítettek egy részt a látogatói tribünön.

A 20. Bundestag tagjainak bő harmada, 279 fő az első szövetségi parlamenti képviselői ciklusát kezdi. Kiemelkedően sokan, 92-en tartoznak a legfiatalabb nemzedékbe, a 35 év alattiak körébe. A testület átlagéletkora 47,3 év, csökkent az előző ciklusban regisztrált 49,4 évhez képest, közelített a német lakosság 44,5 éves átlagéletkorához. A legfiatalabb a Zöldek frakciója 42,4 évvel. A legidősebb képviselőcsoportja 51 évvel.

A 736 képviselő között 480 férfi és 255 nő van. A nők száma az előző ciklushoz képest 37-tel emelkedett, a férfiak száma 11-gyel csökkent. A nők aránya így 34,7 százalékos, 4 százalékponttal emelkedett. A nők aránya a Zöldek frakciójában a legnagyobb (58,47 százalék) és az AfD frakciójában a legalacsonyabb (13,25 százalék).

Német választás: a zöldek és a szabaddemokraták szeretnék eldönteni, ki legyen kegyelmükből kancellár

Biztosak lehetünk abban, hogy az új német kormány, bármilyen összetételű is legyen, radikalizálni fogja mind az Európai Uniót, mind a német és nemzetközi Izrael ellenes erőket. Koenen Krisztina elemzi a németországi választások kimenetelét.