Hermann Göring előtt tisztelgett egy chilei lap

Tisztelgést közölt az egyik legnagyobb chilei újság vasárnap a náci Hermann Göring előtt.


Göring halálának 75. évfordulója alkalmából egy laudációra emlékeztető cikk jelent meg a sokak által olvasott chilei El Mercurio lapjában — számolt be róla a Jewish Telegraphic Agency. A cikk részletesen beszámol a náci vezető fiatalkoráról, katonai karrierjéről és az Adolf Hitlerhez fűződő szoros kapcsolatáról.

A Chilei Zsidó Közösség Twitteren osztotta meg a véleményét az esetről, akik mélyen sértőnek nevezték a cikket, mely egyfajta „bocsánatkérésre” hasonlított Göring nácizmusáért, „nagy kaliberű jelleme ellenére”.

„Európában ez a kiadvány bűncselekménynek számítana”

— nyilatkozta a szervezet, utalva azokra az országokra, melyek tiltják a nácizmus, vagy a velük való szimpátia minden formáját.

Comunidad Judía de Chile on Twitter: „Comunidad Judía de Chile rechaza y condena la publicación de El Mercurio del 24/10/21 haciendo una apología del nazismo al publicar en sus páginas un homenaje al creador de la Gestapo a 75 años de su muerte. En Europa esta publicación sería un delito. Inaceptable @ElMercurio_cl pic.twitter.com/DZG3tNi2R8 / Twitter”

Comunidad Judía de Chile rechaza y condena la publicación de El Mercurio del 24/10/21 haciendo una apología del nazismo al publicar en sus páginas un homenaje al creador de la Gestapo a 75 años de su muerte. En Europa esta publicación sería un delito. Inaceptable @ElMercurio_cl pic.twitter.com/DZG3tNi2R8

Németország santiagói nagykövete kijelentette, hogy „nem szokása a nagyköveteknek cikkekre reagálnia”, de hozzátette: „Csak világossá akarjuk tenni, hogy ez a karakter, H. Göring emberiesség elleni bűncselekményeket követett el és a náci rezsim egyik alappillére volt.”

Embajada de Alemania en Chile on Twitter: „No es costumbre de la Embajada comentar en público artículos de prensa. Solo queremos dejar muy en claro: Este personaje, H. Goering, cometió crímenes de lesa humanidad y fue uno de los pilares del régimen nazi. (1/2) / Twitter”

No es costumbre de la Embajada comentar en público artículos de prensa. Solo queremos dejar muy en claro: Este personaje, H. Goering, cometió crímenes de lesa humanidad y fue uno de los pilares del régimen nazi. (1/2)

Göring Hitler egyik legmagasabb rangú tisztje volt és segített a náci titkosrendőrség, a Gestapo felállításában. Hitler az 1936-os négyéves tervével széleskörű gazdasági felhatalmazást kapott, melynek keretei közt szabadon kobozhatta el a zsidók vagyonát. Göring jelentős személyes hasznot húzott a kifosztott műalkotásokból, többek közt az ő „gyűjteményébe” tartozott Matisse „Lány sárga-kékben gitárral” c. alkotása is.

Az 1946-os nürnbergi per során Göringet bűnösnek találták összeesküvésben, békeellenes, háborús és emberiesség ellenes bűncselekményekben. A tisztet akasztás általi halálra ítélték, de órákkal a döntés előtt cianid lenyelésével öngyilkosságot követett el.

A konzervatív beállítottságú El Mercurio Chile rekordújságjaként ismert magas olvasottsága miatt.

A chilei elnökválasztáson induló több jelölt is elítélte a cikket.

„Emberiesség elleni bűncselekményt elkövető banditáknak egy szemernyi helye sincs a közéletben” — írta Sebastián Sichel, a konzervatív Chile Podemos Koalíció tagjaként induló független politikus. „Szolidaritásom a zsidó közösséggel és mindenkivel, aki esetleg sértve érezte magát a kiadvány miatt” — tette hozzá.

Sebastián Sichel on Twitter: „Ni el más minimo espacio a los criminales de lesa humanidad. Mi solidaridad a la comunidad judía y a todos quienes se pudieron sentir violentados con la publicación. Respaldo irrestricto a los Derechos Humanos. https://t.co/QEslwxADKL / Twitter”

Ni el más minimo espacio a los criminales de lesa humanidad. Mi solidaridad a la comunidad judía y a todos quienes se pudieron sentir violentados con la publicación. Respaldo irrestricto a los Derechos Humanos. https://t.co/QEslwxADKL

Yasna Provoste, a centrista Kereszténydemokrata Párt vezetője „mély együttérzését” fejezte ki a chilei zsidó közösséggel.

Yasna Provoste Campillay on Twitter: „El nazismo es una de las ideologías más extremas de la historia. Cualquier apología o naturalización de sus líderes o símbolos, es antidemocrática. Espero que @joseantoniokast condene la publicación de El Mercurio, aunque eso implique desconocer su propia historia familiar. / Twitter”

El nazismo es una de las ideologías más extremas de la historia. Cualquier apología o naturalización de sus líderes o símbolos, es antidemocrática. Espero que @joseantoniokast condene la publicación de El Mercurio, aunque eso implique desconocer su propia historia familiar.

Magyar zsidó származású filantróp milliárdos a chileiek egyik kedvence

Az 53 éves Leonardo Farkas régóta ismert figurája a dél-amerikai ország közéletének, főleg szegényebb sorsú családoknak szánt adományairól híres.