Magyar zsidó származású filantróp milliárdos a chileiek egyik kedvence

Magyar zsidó származású elnökjelöltet favorizálnak a dél-amerikai országban. A jótékony milliárdos üzletember a második legnépszerűbb esélyes Chilében.

Pedig az 1939-ben Magyarországról elmenekült zsidó családban született Leonardo Farkas nem is szerepel a hivatalos indulók között, pusztán egy helyi közvéleménykutató intézet adataiból derül ki, hogy ő lenne az emberek második legnépszerűbb jelöltje az elnöki posztra — írja a The Jerusalem Post.

Az Activa Research Citizen Pulse felmérése szerint arra a kérdésre, hogy az emberek kit szeretnének Chile következő elnökének Sebastián Piñera helyett, Farkas kapta a második legnagyobb támogatást.

Az izraeli lap szerint ebben annak is lehet szerepe, hogy az 53 éves milliárdos régóta ismert figurája a dél-amerikai ország közéletének. Karaktere, életvidámsága és a celebvilággal fenntartott nemzetközi kapcsolatai — például közös fellépés Tom Jones-szal vagy Julio Iglesias-szal — mellett ismert nagyvonalú, szegényebb sorsú családoknak szánt adományairól is.

Az utóbbi években több alkalommal is hangot adott annak, hogy ellenzi a jelenlegi politikai vezetés tevékenységét.

„A haza szenved, és ahogy figyelmeztettem rá, honfitársaink ezrei esnek áldozatul a világjárványnak. Az ördögbe azokkal, akik ahelyett hogy segítséget biztosítanának, mindössze saját érdekeiket tartják szem előtt. Chile nem fog felejteni.” 

— írta pár héttel ezelőtt Twitter-oldalán Farkas, aki a számára hízelgő, minapi közvélemény-kutatási eredmény után sem foglalt még állást esetleges elnökjelölti ambíciójáról, pusztán annyit tett közzé: „Szavazz a szíveddel. Az a feladatod, hogy garantáld, ami jár a honfitársaknak. Emlékezz: demokráciában élünk.”

Fotó: Youtube

Farkasról azt írja a lap, 12 évvel ezelőtt már felmerült, hogy esetleg kacérkodna a politikusi pályával, azonban akkor hivatalosan nem indult el a megmérettetésen.

A férfiról filmes világból ismert kapcsolatai és gazdasági vállalkozásai miatt kialakult egyféle rajongói imázs, amelyhez szorosan kapcsolódnak évek óta mutatott nagyvonalú gazdasági segélynyújtási akciói.

Nemcsak ő volt az első az országban, aki 2009-ben egy milliárd pesónyi (mintegy 650 millió forint) adományt különített el mozgássérült gyermekek számára, de a 2010-es chilei bányakatasztrófa 33 áldozatának családjaihoz is eljuttatott családonként 10 000 dollárt (több mint három millió forint).

Farkas ismert arról is, hogy régóta támogatója a holokauszt emlékezetét ápoló Élet Menete nemzetközi mozgalmat és az ország Chabad szervezetét is. 2014-ben több tóratekercs finanszírozását is állta. 

Ami az esetleges elnökjelölti karrierjét illeti, a friss kutatásból egyelőre biztosan nem következik, hogy valódi esélye lenne a posztra. Bár ő tűnik a második legnépszerűbb embernek, mindez összesen 6,7 százalékot jelent. ( A jelenlegi első Joaquín Lavín, Las Condes városának polgármestere — ő ennek duplájával vezet.)

Az izraeli lap érdekességként említi, hogy Farkas mellett Daniel Jadue, az ország kommunista pártjának jelöltje szintén 6.7 százaléknyi válaszadó favoritja. Utóbbi a chilei arab-palesztin diaszpóra részeként a — Közel-Kelet utáni legnagyobb — ott élő félmilliós palesztin közösség egyik tagja.

Leonardo Farkas prays in 770

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.