Magyar zsidó származású filantróp milliárdos a chileiek egyik kedvence

Magyar zsidó származású elnökjelöltet favorizálnak a dél-amerikai országban. A jótékony milliárdos üzletember a második legnépszerűbb esélyes Chilében.

Pedig az 1939-ben Magyarországról elmenekült zsidó családban született Leonardo Farkas nem is szerepel a hivatalos indulók között, pusztán egy helyi közvéleménykutató intézet adataiból derül ki, hogy ő lenne az emberek második legnépszerűbb jelöltje az elnöki posztra — írja a The Jerusalem Post.

Az Activa Research Citizen Pulse felmérése szerint arra a kérdésre, hogy az emberek kit szeretnének Chile következő elnökének Sebastián Piñera helyett, Farkas kapta a második legnagyobb támogatást.

Az izraeli lap szerint ebben annak is lehet szerepe, hogy az 53 éves milliárdos régóta ismert figurája a dél-amerikai ország közéletének. Karaktere, életvidámsága és a celebvilággal fenntartott nemzetközi kapcsolatai — például közös fellépés Tom Jones-szal vagy Julio Iglesias-szal — mellett ismert nagyvonalú, szegényebb sorsú családoknak szánt adományairól is.

Az utóbbi években több alkalommal is hangot adott annak, hogy ellenzi a jelenlegi politikai vezetés tevékenységét.

„A haza szenved, és ahogy figyelmeztettem rá, honfitársaink ezrei esnek áldozatul a világjárványnak. Az ördögbe azokkal, akik ahelyett hogy segítséget biztosítanának, mindössze saját érdekeiket tartják szem előtt. Chile nem fog felejteni.” 

— írta pár héttel ezelőtt Twitter-oldalán Farkas, aki a számára hízelgő, minapi közvélemény-kutatási eredmény után sem foglalt még állást esetleges elnökjelölti ambíciójáról, pusztán annyit tett közzé: „Szavazz a szíveddel. Az a feladatod, hogy garantáld, ami jár a honfitársaknak. Emlékezz: demokráciában élünk.”

Fotó: Youtube

Farkasról azt írja a lap, 12 évvel ezelőtt már felmerült, hogy esetleg kacérkodna a politikusi pályával, azonban akkor hivatalosan nem indult el a megmérettetésen.

A férfiról filmes világból ismert kapcsolatai és gazdasági vállalkozásai miatt kialakult egyféle rajongói imázs, amelyhez szorosan kapcsolódnak évek óta mutatott nagyvonalú gazdasági segélynyújtási akciói.

Nemcsak ő volt az első az országban, aki 2009-ben egy milliárd pesónyi (mintegy 650 millió forint) adományt különített el mozgássérült gyermekek számára, de a 2010-es chilei bányakatasztrófa 33 áldozatának családjaihoz is eljuttatott családonként 10 000 dollárt (több mint három millió forint).

Farkas ismert arról is, hogy régóta támogatója a holokauszt emlékezetét ápoló Élet Menete nemzetközi mozgalmat és az ország Chabad szervezetét is. 2014-ben több tóratekercs finanszírozását is állta. 

Ami az esetleges elnökjelölti karrierjét illeti, a friss kutatásból egyelőre biztosan nem következik, hogy valódi esélye lenne a posztra. Bár ő tűnik a második legnépszerűbb embernek, mindez összesen 6,7 százalékot jelent. ( A jelenlegi első Joaquín Lavín, Las Condes városának polgármestere — ő ennek duplájával vezet.)

Az izraeli lap érdekességként említi, hogy Farkas mellett Daniel Jadue, az ország kommunista pártjának jelöltje szintén 6.7 százaléknyi válaszadó favoritja. Utóbbi a chilei arab-palesztin diaszpóra részeként a — Közel-Kelet utáni legnagyobb — ott élő félmilliós palesztin közösség egyik tagja.