Gyűlölettel termel profitot a Facebook – állítja egy volt alkalmazott

Frances Haugen, aki korábban a közösségi médiaóriás dokumentumait szivárogtatta ki, azt mondja, hogy a vállalat azokat jutalmazza, akik a legmegosztóbb tartalmakat posztolják.

Frances Haugen, a Facebook informátora hétfőn azt mondta a brit törvényhozóknak, hogy a dühöt és gyűlöletet tartalmazó tartalmak közzététele „a legkönnyebb módja a növekedésnek” a közösségi médiaplatformon. A korábbi alkalmazott szigorúbb szabályozást sürgetett – számolt be róla a The Times of Israel.

Haugen az év elején megosztotta a belső dokumentumok egy halmazát, amelyek szerint a Facebook tudta, hogy termékei károsítják a gyermekek mentális egészségét.

A volt alkalmazott azt állította, hogy a platform „tagadhatatlanul” táplálja a gyűlöletet.

Szándékos mulasztások

Haugen szerint a Facebook egy ún. „elkötelezettségen alapuló rangsorolást” alkalmaz, amely a legtöbbet kattintott – és legtöbbször legmegosztóbb – tartalmakat helyezi előtérbe.

„Ez a végletekig feszíti az embert, és gyűlöletet szít” – mondta a brit parlamenti képviselők szabályozási lehetőségeket vizsgáló testületének hetekkel azután, hogy az amerikai kongresszus előtt tanúskodott.

„A harag és a gyűlölet az, ami a legkönnyebben növekedhet a Facebookon… a negatív szereplőket ösztönzi, hogy kijátsszák az algoritmust, és megfejtsék az összes lehetőséget a Facebook optimalizálására”.

Haugen olyan cégeknél dolgozott korábban, mint a Google és a Pinterest, mielőtt 2019-ben a világ legnagyobb közösségi médiaplatformjánál állt volna munkába, abban a reményben, hogy segíthet a Facebooknak az irányváltásban.

A 37 éves adattudós azonban elmondta, hogy egyre jobban aggasztották őt azok a döntések, amelyeket a vállalatnál látott, ezért májusban távozott.

Ezután olyan dokumentumokat osztott meg az amerikai törvényhozókkal és a The Wall Street Journallal, amelyekből kiderült, hogy a Facebook szándékosan elmulasztotta a félretájékoztatás, a gyűlölet és más mérgező tartalmak kezelését.

Azt is állították, hogy a vállalat tudta, hogy termékei, köztük az Instagram, ártanak a fiatal felhasználóknak, különösen a testképpel kapcsolatban.

„Mélységesen aggódom amiatt, hogy nem lehet biztonságossá tenni az Instagramot egy 14 éves számára, és őszintén kétlem, hogy egy 10 éves esetében bármi esélyük lenne”

– mondta Haugen a brit törvényhozóknak.

Trump médiaszolgáltatót és saját közösségi platformot indít

A novemberben, tesztverzióban induló TRUTH Social nevű alkalmazás célja, hogy „szembe szálljon a nagy technológiai cégek zsarnokságával”.

Nem elfogadható

A mulasztások széleskörű értékelésekor Haugen azt mondta, hogy a Facebook nem szabályozza kellőképp a több százezer felhasználóval rendelkező nagyobb csoportokat, ahol a félretájékoztatás legtöbbször terjed.

Eközben a közösségi médiaóriás szerinte nem fektet be kellő energiát és forrást a nem angol nyelvű termékeibe, ami veszélyezteti a mély etnikai és vallási megosztottságtól már amúgy is szenvedő társadalmakat.

„Törődnünk kell a társadalmi károkkal, nemcsak a »globális dél«, hanem a saját, északi társadalmaink számára is” – mondta.

„A Facebook nem volt hajlandó beleegyezni, hogy a profitnak akár csak kis szelete is feláldozásra kerüljön a biztonság érdekében és ez elfogadhatatlan”.

Haugen szerint a tartalomszolgáltatók és a közösségi médiavállalatok fejlődésével egy sor naprakész és „rugalmas” szabályozásra lenne szükség.

„Módot kell találnunk arra, hogy ezeket a vállalatokat felelősségre lehessen vonni” – tette hozzá. Haugen több emberi beavatkozást sürgetett az algoritmusok és a mesterséges intelligencia helyett.

Az online biztonságról szóló készülő jogszabályok részeként az Egyesült Királyság kormánya büntetőjogi szankciókat fontolgat azon vállalatvezetőkkel szemben, akik nem foglalkoznak a platformjukon található káros tartalmakkal.

Haugen szerint az ilyen szankciók fontos szerepet játszhatnak a jövőben.

„Arra késztetik a vezetőket, hogy komolyabban vegyék a következményeket” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a Facebook „gonosz”-e, Haugen azt mondta, hogy túlnyomórészt „lelkiismeretes, kedves, empatikus emberek” dolgoznak benne.

De hozzátette:

„Látható mintázat volt, hogy azokat az embereket, akik hajlandóak voltak félrenézni, hamarabb előléptették, mint azokat, akik riadót fújtak”.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg korábban visszautasította Haugen állításait, mondván, hogy a céget ért támadásai „félremagyarázzák” annak munkáját.

Izrael felelősségre vonná a Facebookot a platformján megjelenő tartalmakért

Jelenleg, amikor tartalmakat vagy felhasználókat távolítanak el a platformról, a Facebooknak nem kell részleteket közölnie a lépés magyarázataként.