Izrael felelősségre vonná a Facebookot a platformján megjelenő tartalmakért

Izraeli televízió: A kommunikációs miniszter által kinevezett szakértői csoport arra is törekszik, hogy a közösségi médiaóriásokat kötelezze a cenzúrapolitikájuk és algoritmusok nyilvánosságra hozatalára – írja a The Times of Israel.

A kormány által kinevezett izraeli szakértők egy csoportja várhatóan messzemenő intézkedéseket fog vizsgálni a globális közösségi médiavállalatok megfékezésére, és egy vasárnapi televíziós jelentés szerint a Facebookot jogilag is felelősségre vonhatják a platformján közzétett bejegyzésekért.

A csoport, amelyet jelenleg Yoaz Hendel kommunikációs miniszter választ ki, arra törekedhet, hogy rákényszerítse a Facebookot, hogy nyilvánosságra hozza a cenzúrára, a tiltásra és a posztok algoritmusában való elhelyezésére vonatkozó politikáját – jelentette a Channel 12 hírcsatorna.

Jelenleg, amikor tartalmakat vagy felhasználókat távolítanak el a platformról, a Facebooknak nem kell részleteket közölnie a lépés magyarázataként.

A javasolt intézkedések között szerepel az is, hogy a közösségi médiaóriások felelőssé válnak a platformjukon közzétett uszításért vagy rágalmazásért, ami a jelentés szerint gyakorlatilag példa nélküli lenne világszerte.

A Facebook és más közösségi oldalak jelenleg nem tartoznak jogi felelősséggel. A jelentés napokkal azután látott napvilágot, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott az amerikai kongresszus tagjainak elmondta, hogy a vállalat tudja, hogy platformja félretájékoztatást és a gyerekeket károsító tartalmakat terjeszt, de nem hajlandó olyan változtatásokat eszközölni, amelyek árthatnának a profitjának.

A Facebookot az elmúlt években azért is támadták, mert nem fékezte meg megfelelően a gyűlöletbeszédet, az uszítást és a félretájékoztatást. A Facebook azonban általában nem tiltja be a félretájékoztatást a platformján, hanem külső felek által végzett tényellenőrzéssel egészíti ki a megcáfolt állításokat. A két kivétel a választások és a COVID-19 körül volt.

A Facebook és platformjai ártanak a gyerekeknek – vallotta a médiaóriás egy volt vezetője

A szenátusi meghallgatáson az is kiderült: a cég vezetői nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben

A jelentés szerint a tisztviselők megpróbálják elérni, hogy a Facebook képviselői tárgyalásokat folytassanak velük a megoldás érdekében, mielőtt a javasolt lépésekkel továbblépnének. Az elképzelés az lenne, hogy a Facebookot arra ösztönzik, hogy tegyen saját lépéseket a nagyobb átláthatóság és felelősségvállalás biztosítása érdekében a működésében, különben a kormány által előírt intézkedésekkel kell szembenéznie.

A tervezett intézkedések, amelyeket Hendel munkacsoportjának három hónapon belül kell véglegesítenie, az összes közösségi médiaoldalra vonatkozhatnának – áll a jelentésben.

A jelentés napokkal azután jelent meg, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott az amerikai kongresszus tagjainak elmondta, hogy a vállalat tudja, hogy platformja félretájékoztatást és a gyerekeket károsító tartalmakat terjeszt, de nem hajlandó olyan változtatásokat eszközölni, amelyek árthatnának a profitjának.

A múlt héten pedig egy hatórás globális üzemzavar miatt leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, ami potenciálisan több milliárd felhasználót érintett, és rávilágított a Facebook tulajdonában lévő szolgáltatásoktól való globális függőségre. A Facebook egy konfigurációváltozást okolt és bocsánatot kért.

Az Ausztrália-Facebook meccs háttere

Az elmúlt napok híre volt, hogy Ausztrália és a Facebook komoly konfliktusba került. Ennek hátterét világítja meg Sebes Gábor írása.