Izrael milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A heti kormányülés elején Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael tízmilliárd sékeles gazdasági és egészségügyi biztonsági hálót hoz létre az esetleges további járványhullámok esetére.

A korábbi járványhullámokból levont tanulságok részeként Avigdor Lieberman pénzügyminiszterrel megállapodás született az egyszeri költségvetés-kiegészítésre, amelyet a 2022-es büdzsébe iktatnak be.

Bennett egyben kétségeit fejezte ki a járvány közeli megszűnésével kapcsolatban, és a „zöld címke”, vagyis az oltási igazolványokkal és friss tesztekkel látogatható nyilvános helyek fenntartását ígérte, mert ezek segítségével lehetséges a zárlatok elkerülése, az ország „nyitva tartása”.

Az egészségügyi minisztérium illetékesei vasárnap azt közölték, hogy Izrael már november közepén megkezdheti az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását, miután pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt adott a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására ezen korosztály számára.

Szalman Zarka koronavírus-biztos a 103FM rádiónak azt nyilatkozta, hogy az izraeli gyerekek valószínűleg néhány héttel amerikai társaik után kapják meg az oltást. Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével. Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

Izraelben az utóbbi hetekben már a koronavírus-járvány negyedik hullámának visszaszorulását jelzik az egészségügyi minisztérium adatai. A súlyos esetek száma 307, közülük 157 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 73-nak adja át a vírust.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 322 652 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 13 050 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 433-an vannak közülük kórházban.     Tavaly december vége óta 6 217 352 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,86 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 3 896 785-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 41,9 százalékát jelenti.

Vasárnap már csak az ország 3 települése számít „pirosnak”, vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis „narancssárga” 16 hely, kismértékben van jelen a koronavírus 49 „sárga” városban és faluban, és „zöld”, vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 212 izraeli település.

Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége „piros” volt.

A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8046-an haltak meg Izraelben. Augusztus elseje óta közel 1600-an, noha előzőleg, júniusban a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt mindössze nyolcan vesztették életüket a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Hámenei legfelsőbb vezető Izrael ellen uszított Mohammed próféta születésnapja alkalmából

Az Ábrahám-egyezmények néven ismertté vált megállapodások megkötésében jelentős szerepe volt Donald Trump amerikai elnöknek, valamint vejének és főtanácsadójának, Jared Kushnernek.