Machetével és paprikasprével akarták megvédeni a lengyel határt a német neonácik

Egy ötvenfős, bozótkésekkel, paprikasprével felszerelkezett neonáci csoportot állított meg a német rendőrség a lengyel határ közelében fekvő Guben városánál vasárnap hajnalban. Az önjelölt járőrök a migráció feltartóztatására hivatkozva vonultak a keleti határhoz a Der Dritte Weg (Harmadik Út) szélsőjobboldali párt felhívására – írja a Telex.

A határmenti városban több tucat ember virrasztott az utcán, tiltakozva a neonáci csoportok megjelenése ellen.

A Németországba irányuló migrációs hullám valóban növekedik Belarusz felől. Ez nem a 27 éve hatalmon lévő elnök rendszeréből menekülőket jelenti, akikből szintén vannak, hiszen a posztszovjet országban sok ellenzéki politkust, civilt, újságírót üldöz el, vagy zárat börtönbe, hanem azokat a főként Irakon át repülővel érkezőket, akiket Lukasenko zsarolásképp juttat el a litván és a lengyel határhoz, hogy ezzel is kikényszerítse a Belarusz ellen hozott nyugati szankciók feloldását.

A nyár folyamán látványosan nőtt a lengyel és litván határnál megjelentek száma a májusi néhány tucatról, több ezerre. Mostanra már több mint hatezer ember jutott el így a német határhoz.

A Telex eredeti teljes írása itt olvasható.

Borítókép: Martin Krolikowski/Flickr

„Nemzeti felkelésre” várva – neonácik, akik ünneplik a koronavírust

A szélsőjobbos NRM szemében például a világjárvány szükséges lépés az általuk áhított világ megteremtéséhez.