Iványi Gábor héber nevet kap egy reform zsidó szertartáson

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség 2021. november 6-án rendezvényt szervez a Bálint Házba, ahol sor kerül Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője héber névadó szertartására – számolt be a Kibic. 

Az istentiszteletet Diana Senechal kántor és Kelemen Katalin rabbi vezeti majd, Iványi Gábor pedig Tórát olvas és drósét mond ebből az alkalomból. 

Iványi Gábornak csak az édesapja zsidó származású, a judaizmus hagyománya szerint a zsidóság anyai ágon öröklődik. 

A lelkész a következőt írta a családja zsidó gyökereiről:

“Amikor édesapám 2009 novemberében meghalt, felhívott Izraelből Naftali Kraus, akivel neki is, nekem is meghitt kapcsolatunk volt (utolsó könyveit mi adtuk ki) kérdezve, megengedném-e, hogy tizenegy hónapon át káddist mondjon érte, „mert mégiscsak egy zsidó lélek volt”. Az ajánlat meghatott, és természetesen elfogadtam ezt a nemes gesztust”. 

A lelkész elmondta, hogy több távoli rokonát megölték a holokauszt során. 

„Tudom, hogy nem vagyok rá méltó, és az is biztos, hogy nem a szolidaritásért cserébe, hálából vagy más megfontolásokból akarom zsidóságomat megerősíteni, hanem annak a mindig is bennem visszhangzó hívó szónak engedelmeskedem, ami Ábrahám ősapánkat is elindította

– jelentette ki Iványi. 

A lelkész elismerte, hogy valószínűleg megosztó lesz a gesztus:

„Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen döntés, melynek kapcsán minden elvárásnak jó lelkiismerettel szeretnék eleget tenni, mindkét oldalon válthat ki ellenérzéseket. Ha választás elé állítanak, habozás nélkül döntenék zsidó identitásom mellett. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy semmiféle előnyre, védelemre, kiváltságra vagy hasonlókra nem számítok. Az isteni hívás és intés mellett minden tőlem telhetőt meg akarok tenni. Az Úr figyelmességéből és bizalmából nekem is adott a zsidóságban gyökeret eresztett szeretteimért.”

Fotó: Facebook

Pride Sábeszt szerveztek az európai reformzsidók

Az online rendezvényen imaórát tartottak, amelyet pódiumbeszélgetés követett az LMBT+ zsidó közösséget érő időszerű kihívásokról Európa-szerte.