Biden: Amerika megvédi Tajvant, ha Kína támad — A Fehér Ház cáfol

A megjegyzés egy városházi fórumon hangzott el, de a Fehér Ház később úgy tűnt megcáfolja Biden kijelentését. 

Biden egy kérdésre miszerint megvédené-e Tajvant az amerikai hadsereg, ha Kína támadna az elnök a következőt felelte: „Igen elkötelezettek vagyunk emelett.”

Ez azonban szembe megy a hivatalos nem-beavatkozási állásponttal – írja a BBC.

Később a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy a megjegyzések ellenére az Egyesült Államok hivatalos álláspontja nem változott.

Tajvan azzal reagált, hogy Biden kijelentései nem változtatják meg az ő Kína-politikájukat.

Az Egyesült Államokban törvénybe van iktatva, hogy megvédik Tajvant támadás esetén, de a törvény szövege szándékosan homályos azzal kapcsolatban, hogy mit tennének, ha Kína valóban támadást indítana. Ezt az álláspontot „stratégiai kétértelműségnek” nevezik.

A CNN városházi fórumon az egyik résztvevő felidézte, hogy Kína nemrég hiperszonikus rakétákat tesztelt, és megkérdezte Bident, hogy megígéri-e, hogy megvédi Tajvant. A kérdéseket az ilyen eseményeken előre bekérik, így az elnök felkészülhetett rá.

„Nem kell aggódni, hogy erősebbek lennének. Kína és Oroszország és a világ többi része tudja, hogy miénk a legerősebb hadsereg a világon” – mondta Biden.

Az elnököt Anderson Cooper a CNN műsorvezetője újra megkérdezte, hogy akkor ezek szerint az Egyesült Államok megvédené Tajvant, ha Kína megtámadja.

„Igen, elkötelezettek vagyunk emellett” – mondta Biden.

A Fehér Ház azonban cáfolta, hogy megváltozott volna az álláspont.

Nem ez az első alkalom, hogy Fehér Ház cáfolta Biden Tajvannal kapcsolatos kijelentéseit. Augusztusban már hasonló mondatot mondott Biden, és akkor is kijelentette a kormányszóvivő, hogy „a hivatalos álláspont nem változott.”

Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Öt tényező, mely véget vethet Kína felemelkedésének

Sokan kongatják a vészharangokat Kína felfelé törése kapcsán. Vajon milyen bel- és külpolitikai tényezők vethetnek véget Kína felemelkedésének? Zsiros Egon írása.