Izrael a csúcstechnológiás hadviselés élvonalát képviseli

Izrael hét ország légierejét látta vendégül a kétévente megrendezett Kék zászló elnevezésű gyakorlaton. A gyakorlatra legutóbb 2019-ben került sor. Abban az évben 725 fő vett részt Izraelből, az Egyesült Államokból, Görögországból, Németországból és Olaszországból. Idén az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Olaszország, India, az Egyesült Királyság és Görögország vett részt a gyakorlaton izraeli pilótákkal és fejlett, ötödik generációs F-35-ös vadászgépekkel — írja Seth J. Frantzman a National Interestben.

Mindez azért fontos, mert kulcsfontosságú izraeli partnereket és szövetségeseket hoz össze. Izrael az elmúlt években sokkal közelebb került Görögországhoz. Ennek oka a Földközi-tenger keleti részén fennálló közös érdekek, többek között egy tervezett gázvezeték. Izrael ad otthont a Noble Dina haditengerészeti gyakorlatnak is, amelyen Görögország, Franciaország és Ciprus is részt vesz. Izrael 2020-ban Enduring Lightning néven közös F-35-ös vadászrepülőgép-gyakorlatot tartott az Egyesült Államokkal.

Ez egy szélesebb folyamat része, amely azt mutatja, hogy Izrael integrálódik a Központi Parancsnokságba, és normalizálja kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, két olyan országgal, amelyek szintén amerikai katonai bázisoknak adnak otthont. J

úliusban Izrael az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság drónkezelőit hozta össze a Blue Guardian dróngyakorlatra.

A Kék Zászló egy újabb mérföldköve ezeknek a növekvő kapcsolatoknak Izrael és szövetségesei között. A többi ország harci gépei mellett izraeli F-35-ös vadászgépek is részt vettek a gyakorlaton.

A Kék Zászló egy kétévente megrendezett gyakorlat, amelyet a dél-izraeli Ovda légibázison tartanak. Az idei események részeként a német légierő parancsnoka egy átrepülést hajtott végre Jeruzsálem felett, és látogatást tett a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen. A tiszteletbeli átrepülésen az izraeli légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy és a német légierő parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy vezette közös kötelékben vett részt – közölte az Izraeli Védelmi Erők. „Az átrepülés az izraeli Knesszet épülete felett haladt el, és a Malcha felett ért véget” – írja a Jewish News Syndicate.

„Az izraeli és a német légierő parancsnokai ellátogattak a Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontba is, ahol megtekintették az ‘Emlékezés villanásai’ című fotókiállítást, és részt vettek egy megemlékezésen az Emlékezés Csarnokában” – olvasható a Jewish News Syndicate szerint. „A szertartás során a parancsnokok meggyújtották az örök lángot, és emlékkoszorút helyeztek el a holokauszt áldozatainak tiszteletére”.

A hadgyakorlat része volt egy sor fontos találkozónak, amelyet Izrael külföldi országokkal tartott. Izrael új kormányának irányítása alatt helyreállították kapcsolatait Svédországgal és Jordániával. Emellett egy virtuális találkozót segítettek elő az amerikai külügyminiszterrel, India külügyminiszterével, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével és Izrael külügyminiszterével. Az indiai miniszter akkoriban Izraelbe látogatott. „A miniszterek úgy döntöttek, hogy nemzetközi fórumot hoznak létre a gazdasági együttműködés érdekében” – olvasható az izraeli külügyminisztérium közleményében.

„E virtuális asztal körül – a képességek, a tudás és a tapasztalatok egyedülálló összessége áll rendelkezésre, amelyet fel lehet használni annak a hálózatnak a létrehozásához, amelyet mindannyian szeretnénk, ha létrejönne. Azt hiszem, a szó, amit itt keresünk, a ‘szinergia’, mert ez az, amit megpróbálunk létrehozni ezzel a találkozóval kezdve – olyan szinergiát, amely segíteni fogja a közös munkát az infrastruktúra, a digitális infrastruktúra, a közlekedés, a tengeri biztonság és más, mindannyiunkat foglalkoztató dolgok terén” – mondta Jáir Lapid izraeli külügyminiszter.

A védelmi fronton az izraeli védelmi vállalatok továbbra is csúcstechnológiát mutatnak be. A párizsi Milipol expón az izraeli Rafael Advanced Defense Systems két új kibermegoldást mutat be. Az egyik megoldás a Cyber Situation Awareness (kiberhelyzet-ismeret), amely a vállalat szerint „összegyűjti és összesíti a különböző infrastrukturális hálózatok – például repülőterek, vasutak vagy tengeri kikötők -, valamint az IT- és OT-üzemeltetési hálózatok adatait, hogy átfogó képet alkosson az aktuális kiberfenyegetésekről”. A Cyber Management System nevű második rendszer „egyedülálló, holisztikus megoldás, amely automatizált reaktív és proaktív információgyűjtési és incidensreakciós folyamatokat biztosít. Lehetővé teszi az elemzést, hogy a fenyegetéseket és a sebezhetőségeket még a hatás előtt azonosítsa, miközben egyidejűleg nyomon követi az incidensre adott válaszadási mérőszámokat” – olvasható a Rafael Advanced Defense Systems adatlapján.

Mit csinál a német Luftwaffe 2021-ben Izraelben?

Az október 28-ig tartó Blue Flag hadgyakorlat során az USA, Németország, Olaszország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Görögország légiereje vesz részt.

Izrael és védelmi innovátorai már régóta felismerték, hogy a kiber és a mesterséges intelligencia része annak, ami a jövőben meghatározza majd a háborút. Ezért Izrael a legújabb technológiát is igyekszik beépíteni az olyan új programokba, mint a harcjárművekre vonatkozó Carmel program. Az Egyesült Államokban számos izraeli védelmi vállalat részt vett az Amerikai Hadsereg Szövetségének éves találkozóján. Az UBlue Flag egy újabb záróköve ezeknek a növekvő kapcsolatoknak Izrael és a szövetséges haderők között. Ision, amely lőszereket gyárt, megállapodást kötött a MAG Aerospace-szel, amely operatív és kiképzési megoldásokat kínál majd a Hero lőszercsaládhoz.

Az Israel Aerospace Industries szintén részt vett az AUSA kiállításon, és bemutatta új Rex MK II autonóm járművét, valamint számos drónt és lőszert. Ezek közé tartozik a Rotem, a Harop és a Green Dragon, valamint más lőszerek. Boaz Levy, az IAI elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy „az IAI örömmel vesz részt az AUSA 2021 rendezvényen. Hosszú múltra tekint vissza az amerikai védelmi kezdeményezések támogatása és az amerikai védelmi iparral való együttműködésünk az úttörő technológiai innovációk fejlesztése és biztosítása érdekében. Csak a tavalyi évben az IAI 400 szélvédőradar-rendszert szállított az amerikai hadsereg Abrams harckocsijai számára”.”

„Az innováció, a védelem és a gazdasági fejlődés közös értékei képezik gyümölcsöző együttműködésünk alapját, és az IAI izgatottan várja a lehetőséget, hogy az AUSA során új partnerségeket és együttműködéseket alakíthasson ki a helyi védelmi vállalatokkal.” – mondta. mondta Levy. „A Rafael is bemutatta a könnyű járművekhez készült Samson 30 milliméteres integrált távoli fegyverállomását. A vállalat szerint ellenséges tűz észlelési képességekkel és a gyors, pontos slew-to-cue mechanizmuson keresztül a gyors és hatékony tűzvisszavétel képességével van felszerelve. Ezenkívül tartalmaz egy egységes felhasználói felületet az összes alrendszerhez, a közeli helyzetfelismerést szolgáló beépített lejárót és a páncél alatti lőszertöltést, amely növeli a halálos hatást. Ezek a képességek lehetővé teszik, hogy a Samson egy könnyű járművet egy fő harckocsival egyenrangú, halálos erőművé változtasson.”

Eközben az izraeli Smart Shooter, amely puskákhoz való tűzvezető rendszert gyárt, új megállapodást jelentett be az amerikai tengerészgyalogsággal. A rendszereket még idén ősszel szállítja le az izraeli cég.

Összességében az, hogy Izrael vendégül látta a Kék Zászló gyakorlatot, és részt vesz az olyan eseményeken, mint a Milipol és az AUSA, része az izraeli kapcsolatok szélesedő ívének, és annak is, hogy védelmi innovációi továbbra is kulcsszerepet játszanak az Egyesült Államokban, Európában és máshol. Bár Izrael nem gyárt olyan nagy platformokat, mint az F-35-ös vadászrepülőgép, továbbra is gyárt kulcsfontosságú elemeket a következő generációs repülőgépekhez, rakétákhoz és járművekhez. Az Elbit Systems például szerepet játszik az F-35 vadászrepülőgépek sisakjaiban, és a Collins Aerospace-szel együtt 2019-ig ezer darabot szállított a sisakokból. Az IAI az F-35 vadászrepülőgépek szárnyborítását készíti. A Rafael a Raytheonnal együttműködve dolgozik a Vaskupola rendszeren, amelyből két elemet már leszállítottak az Egyesült Államokba. Ez azt jelenti, hogy egyre inkább, amikor a pilóták Izraelbe érkeznek a Kék Zászlóhoz hasonló gyakorlatokra, ismerik az izraeli technológiát és annak helyét a jövőbeli harctéren.

Oroszország nem zárja ki a tálib kormány elismerését

Ennek feltétele, hogy teljesítik a nemzetközi közösség elvárásainak többségét a kormány összetétele és az emberi jogok kérdésében.