Pokolgépes merénylet Damaszkuszban — videó

Pokolgépes merényletet követtek el szerda reggel a szíriai fővárosban egy katonákat szállító autóbusz ellen, a támadásban 14 ember meghalt, további három megsebesült – jelentette az állami tévé.

Nemsokkal később jelentette egy civilszervezet, hogy a szíriai hadsereg légitámadást intézett egy város ellen a lázadók kezén lévő Idlíb tartományban, és nyolc ember halálát okozta, köztük öt civilét, ezen belül két gyerekét.

A damaszkuszi támadásról a tévében bemutatott felvételeken egy elszenesedett busz volt látható. A tudósítás szerint az eset a reggeli csúcsforgalomban egy híd alatti autóbusz-pályaudvaron történt. Először az út mentén elhelyezett pokolgépekről szóltak a jelentések, de később egy meg nem nevezett katonai tisztségviselő az állami médiában azt mondta, hogy a támadók korábban a busz oldalára erősítettek három pokolgépet, amelyek közül kettő leesett, de kettő fel is robbant, egyet pedig utána hatástalanított a hadsereg. Nem lehet tudni, hogy a pokolgépeket távirányítással robbantották-e föl vagy időzítettek voltak. Egyelőre az sem világos, hogy az áldozatok közül hányan voltak a buszon és hányan a közelében – jegyezték meg hírügynökségek.

Damaszkuszban az elmúlt években ritkán fordultak elő ilyen támadások, mert a kormányerők elfoglalták a korábban felkelők kezén lévő külvárosokat is. A szerda reggeli pedig különösen súlyosnak számít.

Explosion destroys army bus in Damascus

Report by i24NEWS Middle East Correspondent Ariel OseranTwo roadside bombs reportedly exploded near bus carrying troops in Syria’s capitalAt least 13 people …

Az Idlíb tartománybeli Aríha város elleni légitámadásról az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat számolt be. Ennek a nyolc halálos áldozat mellett legkevesebb 26 sebesültje is van. A támadás szintén reggel történt, amikor a gyerekek iskolába mennek – jegyezte meg az OSDH. A légicsapás helyszínén az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója legalább öt holttestet látott, miközben a mentők ellátták, illetve elszállították a sebesülteket.

Ez volt az egyik legsúlyosabb incidens, amellyel az egyik fél – jelen esetben a szíriai hadsereg – megsértette az Oroszország és Törökország közvetítésével 2020 márciusában megkötött idlíbi fegyverszüneti megállapodást – írta szintén az OSDH.

Bassár el-Aszad elnök erői jelenleg Szíria nagy részét ellenőrzésük alatt tartják, miután a szövetséges Oroszország és Irán katonai beavatkozása az ő javukra billentette az erőviszonyokat. Az északnyugat-szíriai Idlíb az utolsó tartomány, ahol még tartják magukat a lázadók.

A 2011 márciusában kezdődött szíriai konfliktusnak legkevesebb 350 ezer – az OSDH szerint félmillió – halálos áldozata van eddig, és az ország lakossága felének – 10-11 millió embernek – el kellett hagynia otthonát, ebből ötmillióan külföldre menekültek.

Vegyi fegyvert is bevethettek Szíriában a kormányerők

A szíriai kormányerők több alkalommal is klór-, illetve szaringázzal töltött bombákat vetettek be, míg az Iszlám Állam dzsihadistái mustárgázt használtak ellenségeik ellen.