Vegyi fegyvert is bevethettek Szíriában a kormányerők

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfőn közzétett jelentése szerint „alapos oka van azt feltételezni”, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be egy lakóövezet ellen a lázadók ellenőrizte Idlíb tartományban 2018 februárjában.

Az OPCW szerint a hordóbombába rejtett klórgázt Szarákib városának al-Talíl nevű környéke ellen vetették be. Bár a támadásban senki sem halt meg, tucatnyi embert kezeltek mérgezéses tünetekkel, az illetőknek hányingerük, szemirritációjuk, légszomjuk volt, köhögtek, fulladoztak.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője határozottan elítélte a vegyi fegyver bevetését a szíriai kormányerők részéről. „Az EU határozottan elítéli a vegyi fegyverek bevetését a Szíriai Arab Légierő részéről 2018 február 4-én” – mondta Borrell, aki biztosított afelől: a 27 tagállam „eltökélt” annak szavatolása iránt, hogy „ez az egyértelmű jogsértés” a vegyifegyver-tilalmi egyezmény ellen „a lehető leghatározottabb választ kapja”. „Felelősségre kell vonni ezeknek az elítélendő cselekményeknek a felelőseit” – jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, emlékeztetve arra: a vegyi fegyverek bevetése „a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményeknek, háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet”. Hozzátette: az EU kész fontolóra venni újabb szankciók bevezetését a szíriai kormánnyal szemben.

Bár a klór nemzetközileg nem tiltott méreg, az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény – amelynek betartását az OPCW felügyeli – tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban.

Az ENSZ és az OPCW közös tényfeltáró missziója (JIM) szerint a szíriai kormányerők több alkalommal is klór-, illetve szaringázzal töltött bombákat vetettek be a tíz éve tartó polgárháborúban, míg az Iszlám Állam dzsihadistái mustárgázt használtak ellenségeik ellen.

A szíriai kormány egyelőre nem reagált a jelentésre. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata és az őt támogató Oroszország folyamatosan tagadták vegyi fegyver bevetését, azt állítva: a felkelők megrendeztek ilyen támadásokat, hogy Damaszkuszt bűnbaknak állítsák be.

Tíz éve tart a polgárháború Szíriában

Amerikai, német, angol, francia és olasz külügyminiszter sürgette közös nyilatkozatban a politikai rendezést.