Német obsitosok terroristákat toboroztak

Őrizetbe vették a német hadsereg (Bundeswehr) két korábbi tagját terrorizmus gyanújával, mert több mint 100 emberből álló zsoldoshadsereg létrehozására készültek – közölte a szövetségi ügyészség Karlsruhében.

A két gyanúsítottat a rendőrség különleges erői fogták el Münchenben és Breisgau-Hochschwarzwald járásban a kora reggeli órákban. Mindketten német állampolgárok. Terrorszervezet létrehozásának kísérletével gyanúsítják őket. Az ügyészség szerint 2021 elején határozták el, hogy a vezetésük alatt korábbi katonákból és rendőrökből 100-150 fős zsoldoshadsereget alakítanak ki. Fejenként 40 ezer eurós havi bevételre számítottak. Az egyik gyanúsított hét emberrel már fel is vette a kapcsolatot.

Az ügyészség úgy tudja, hogy a zsoldosokkal a jemeni polgárháborúba akartak beavatkozni, hogy kikényszerítsék a béketárgyalásokat az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők és a nemzetközileg elismert kormány között. A műveletet reményeik szerint Szaúd-Arábia finanszírozta volna. Meg is próbálták felvenni a kapcsolatot a szaúdi kormánnyal, de az ügyészség úgy tudja, semmilyen eredményre nem jutottak, nem kaptak választ a megkereséseikre.

A nyomozók Münchenben és a baden-württembergi Calwban tartottak házkutatást a két férfi lakásán, emellett négy másik ember lakóhelyét is átkutatták, akik egyelőre nem gyanúsítottak az ügyben. A bíróság szerdán dönt a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.

A tinédzsergyilkos húszik ezúttal rakétával lőttek egy ünneplő tömegbe

A húszik ballisztikus rakétája Midi egy belvárosi terén csapódott be, ahol éppen több száz helyi lakos és katona vett részt az 1962-es forradalom évfordulóján tartott nemzeti ünnepen.