New York eltávolítja Thomas Jefferson szobrát

Eltávolítja New York az USA harmadik elnökének szobrát amiért rabszolgatartó volt.

Megszavazta New York város önkormányzata Thomas Jefferson, az USA harmadik elnöke szobrának eltávolítását, méghozzá egyhangúan — számolt be róla a Daily Wire és a Mandiner. A szobor eltávolítását évek óta követelték a képviselő-testület fekete bőrű és latin-amerikai származású tagjai. A szobor a továbbiakban a város történeti társaságának épületében kerül kiállításra.

Thomas Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere a Washington-adminisztráció alatt, később alelnök is lett, majd 1801-től pedig az ország harmadik elnökévé választották.

Thomas Jefferson megítélése az utóbbi időkben vitatottá vált.

A volt elnök életének egy-egy szakaszában több, mint 600 rabszolgát foglalkoztatott.

Ő maga két rabszolgáját szabadította fel, halálát követően pedig további hét nyerte el szabadságát. Elnöki hivatalából következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, később pedig be is tiltotta azt. Konzervatív lévén a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját támogatta.

„Jefferson országunk dicsőséges és dicstelen események alkotta hosszú történetéből olyan epizódokat képvisel, amelyek a legszégyenletesebbek közé tartoznak” — jelentette ki Adrienne Adams, New York város képviselő-testületének egyik fekete bőrű tagja. A szobor eltávolítását a 2013-ban létrejött Black Lives Matter nevű civil mozgalom következetesen követelte.

A II. világháború végén az USA és a Szovjetunió versenyt futott a nácik térképeiért

A Harmadik Birodalom térképgyűjteményei és geodéziai adattárai bár nem hangzanak izgalmasnak, sorsdöntő jelentőséggel bírtak a hidegháború erőviszonyainak meghatározásában.