Nácik által elkobzott festményt adott vissza, majd vásárolt vissza egy berlini múzeum

Egy berlini múzeum visszaadott, majd rögtön vissza is vásárolt egy Pissarro-festményt, amelyet a második világháború idején vettek el sok más alkotással együtt egy francia műgyűjtő családjától.

A berlin-brandenburgi kulturális örökséget kezelő német állami alapítvány (Stiftung Preussischer Kulturbesitz – SPK) hétfői tájékoztatása szerint maga a család akarta úgy, hogy a kép maradjon a berlini Alte Nationalgalerie múzeumban. Nem közölték, hogy a múzeum mekkora összeget fizetett kártérítésként az örökösöknek, csak annyit tudattak, hogy „a jó együttműködés szellemében” sikerült megállapodni.

Camille Pissarro (1830-1903) francia impresszionista festő Une place a la Roche-Guyon című képét 1928-ban Párizsban vásárolta Armand Isaac Dorville zsidó ügyvéd és műgyűjtő.

A férfi 1941-es halála után a kollaboráns Vichy-rezsim 1942-ben elkobozta és Nizzában elárvereztette a gyűjteményt.

Dorville örököseit — nőtestvérét, két lányát és két unokáját — letartóztatták, deportálták és 1944-ben Auschwitzban megölték.

A leszármazottak tavaly kérték vissza a festményt, amelyen az alkotó egy Párizstól északnyugatra fekvő kicsiny Szajna-parti település, La Roche-Guyon látképét örökítette meg 1867-ben.

Az örökösöket képviselő francia családtörténész, Antoine Delabre elmondta, hogy a 450 elárverezett műalkotás közül sokat még nem sikerült visszaszerezni, a művek többségét még keresik.

Egy részüket múzeumok, másokat magángyűjtők vásárolták meg. A Dorville család tagjainak többségét a háború alatt megölték.

A Pissarro-festmény 1961 óta lóg a berlini Múzeumszigeten lévő, a 19. századi német művészetnek és a francia impresszionizmusnak szentelt Alte Nationalgalerie falán. A múzeum egy londoni galériától vásárolta a képet, amelynek 1942 és 1961 közötti sorsa nem ismert.

Hermann Parzinger, az SPK elnöke köszönetet mondott az örökösöknek, amiért lehetővé tették, hogy a kép a restitúció ellenére a helyén maradhasson.

Az Une place a la Roche-Guyon a negyedik festmény, amelyet Németország visszaszolgáltatott a Dorville-családnak. 2020 januárjában három festményt adtak vissza egy hírhedt náci műkereskedő fia, Cornelius Gurlitt 2010-ben felfedezett kétes eredetű hatalmas gyűjteményéből.

„Nagyapa, te megöltél valakit?” — Interjú Jennifer Teege-vel, egy náci táborparancsnok fekete unokájával

Mit kezdhet az ember az ősei bűneivel? Interjú Jennifer Teege-vel A nagyapám engem agyonlőtt volna című könyv szerzőjével.