Radikális iszlám hitszónok szerint azért gyilkolták meg a brit képviselőt, mert támogatta Izraelt

Anjem Choudary radikális iszlamista hitszónok felvetette, hogy David Amess brit parlamenti képviselő, akit pénteken több késszúrással gyilkoltak meg, Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt kerülhetett célkeresztbe – írja a Jewish Chronicle-re hivatkozva az Arutz7.


A jelentés szerint az 54 éves hitszónok vasárnap a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy nem ismeri pontosan Amess nézeteit, de hozzátette, hogy pletykák szerint Izrael-párti.

Amess korábban a Izrael Konzervatív Barátai nevű szervezet tiszteletbeli titkára volt – jegyezte meg a Jewish Chronicle.

„Sokak szerint Izrael terrorista állam, és ugyan ki támogathatja, miután látja a mészárlást, amelyet a Ciszjordániában és a Gázai övezetben muszlimok ellen követtek el, és az illegális földfoglalásokat?” – mondta Choudary.

Az ismert hitszónok állítólag ugyanakkor elítélte az erőszakot, és hozzátette: „Nyilvánvalóan ez nem indokolja, hogy megöljenek valakit. Úgy vélem, hogy ebben az országban van egy biztonsági szövetség, ahol azoknak az életét és gazdagságát védjük, akikkel mi, muzulmánok élünk. ”

Choudary az Islam4UK vagy az al-Muhajiroun nevű csoport korábbi vezetője volt Nagy-Britanniában, ezek a szervezetek az iszlám törvények bevezetését szorgalmazták Nagy-Britanniában, ezeket a szervezeteket 2010-ben tiltották be a terrorizmus elleni jogszabályok alkalmazásával.

Choudary gyakran dicsérte a a szeptember 11-i terrortámadás elkövetőit, azokat „csodálatos mártíroknak” nevezve, de méltatta a 2008-as terrortámadást Mumbaiban, felszólított a homoszexuálisok megkövezésére, a pápa meggyilkolására és Erzsébet királyné népirtás miatti történő büntetőeljárására.

2013-ban levideózták, miközben azt hirdette a londoni francia nagykövetség előtti tiltakozáson, hogy az iszlámnak kell uralnia Franciaországot és Angliát.

Choudary-t 2016-ban öt és fél év börtönbüntetésre ítélték, miután őt és egy másik személyt azzal vádoltak, hogy felszólítottak az ISIS támogatására, ezt tiltják az Egyesült Királyság terrorellenes törvényei. A börtönből 2018-ban szabadult

David Amesst péntek dél körül szúrta le egy férfi a Belfairs metodista templomban. A képviselőt még a helyszínen halottnak nyilvánították, a brit rendőrség pénteken közölte, hogy a terrorizmusellenes hatóságok vezetik a gyilkosság vizsgálatát.

Miért nem képesek felszámolni az Egyesült Királyság legveszélyesebb terrorszervezetét?  

Ugyan az al-Muhajiroun radikális iszlamista csoport hatszáz tagját ismerik, egyikőjük ellen sem emeltek vádat a betiltott szervezetben vállalt szerepe miatt.