Kína új hiperszonikus rakétákkal sokkolta Washingtont

Kína előrébb tart az atomfegyverek hordozására is alkalmas hiperszonikus hadászati rakéták fejlesztésében, mint ahogy azt Washingtonban eddig gondolták – írta a Financial Times.

A londoni lap öt, közelebbről nem megnevezett bennfentesre hivatkozva azt írta: Kína augusztusban tesztelt egy ilyen rakétát, amely mindössze 40 kilométerrel vétette el a célt. Ez feltűnést keltett a washingtoni védelmi illetékesek körében, mert nem feltételezték, hogy Peking ennyire előrehaladt ennek a technológiának a fejlesztésében.

A kínai védelmi minisztérium nem kommentálta a Financial Times értesüléseit.

https://youtu.be/UjMRRtNXCbA

Eddig az Egyesült Államokról és Oroszországról lehetett tudni, hogy hadászati célú hiperszonikus rakétát fejlesztenek. Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban számolt be arról, hogy Phenjan is kipróbált egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát.

Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, ami a hangsebesség ötszöröse. Az elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Borítókép: Screenshot/Youtube

Sikeres volt az amerikaiak hiperszonikus rakétájának első tesztje

Az Egyesült Államok az Oroszország és Kína által indított hiperszonikus rakéta fejlesztésekre válaszul gyorsan fejleszti a saját hiperszonikus rakétáit.