Sikeres volt az amerikaiak hiperszonikus rakétájának első tesztje

A kutatók elvégezték a tucsoni székhelyű Raytheon Missiles & Defense és partnere, a Northrop Grumman által gyártott hiperszonikus rakéta első repülési tesztjét, ami történelmi lépés a Pentagon versenyfutásában a rendkívül nagy sebességű, nehezen lelőhető fegyverek kifejlesztéséért – írja az American Military News.

A múlt héten az amerikai Defense Advance Research Projects Agency a maga nemében első alkalommal végrehajtott tesztje során a hiperszonikus fegyverek (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, HAWC) levegőből indított változatát tesztelte egy meg nem nevezett helyen – jelentette be a DARPA és a Raytheon.

Az Egyesült Államok az Oroszország és Kína által indított hiperszonikus rakéta fejlesztésekre válaszul gyorsan fejleszti a saját hiperszonikus rakétáit, amelyek Mach 5-val és annál nagyobb sebességgel is képesek repülni.

A legutóbbi teszt során a Raytheon HAWC rakétát másodpercekkel azelőtt engedték ki egy repülőgépből, hogy a Northrop szuperszonikus égésű ramjet vagy „scramjet” hajtóműve beindult volna.

A hajtómű a szénhidrogén üzemanyaggal kevert beáramló levegőt sűrítette össze, és elkezdte begyújtani ezt a gyorsan mozgó légáram-keveréket, ami a rakétát Mach 5-nél nagyobb sebességgel, vagyis a hangsebesség ötszörösével hajtotta előre – közölte a DARPA.

A teszt igazolta a repülőgép rakétaindítási képességét, valamint a HAWC hajtóművének képességét a hiperszonikus sebesség elérésére, közölte a Raytheon és a DARPA, ritka betekintést nyújtva a titokzatosságba burkolózó rakétafejlesztési-programba.

„A HAWC tesztje sikeres demonstrációja volt azoknak a képességeknek, amelyek a hiperszonikus cirkálórakétákat rendkívül hatékony eszközzé teszik a haderőnk számára”

– mondta Andrew „Tippy” Knoedler, a DARPA Taktikai Technológiai Hivatalának HAWC programvezetője.

Raytheon Missiles & Defense on Twitter: „📰 #BREAKING: #RaytheonDefense and @northropgrumman successfully completed the first flight test of a scramjet-powered #Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, or #HAWC, for @DARPA and @usairforce. Learn more: https://t.co/M4rjWouRue pic.twitter.com/QclC314aD5 / Twitter”

📰 #BREAKING: #RaytheonDefense and @northropgrumman successfully completed the first flight test of a scramjet-powered #Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, or #HAWC, for @DARPA and @usairforce. Learn more: https://t.co/M4rjWouRue pic.twitter.com/QclC314aD5

„Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a HAWC újgenerációs képességeket kínáljon az amerikai hadsereg számára”

– mondta Knoedler.

A Raytheon szerint a vállalatok jó úton haladnak a HAWC rendszer első prototípusának az amerikai védelmi minisztérium számára történő leszállítása felé.

A hiperszonikus rakéták sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos társaik, és képesek nagy sebességgel manőverezni olyan magasságokban, amellyel elkerülik a nagy hatótávolságú radarokat.

A tucsoni székhelyű Raytheon Missiles & Defense – a tucsoni régió legnagyobb munkaadója, mintegy 13 000 helyi alkalmazottal – 2016-ban kapott egy DARPA-szerződést 174 millió dollár értékben a HAWC rakéta kifejlesztésére.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Oroszország és Kína modernizálja az atomarzenálját, nyakunkon a fegyverkezési verseny?

Oroszország és Kína is a nukleáris fegyverek kifejlesztésében látja az egyetlen módot az amerikai hadsereg dominanciájának megfékezésére.