Bennett szerint Teherán áll Libanon és Irak hanyatlása mögött

Naftali Bennett miniszterelnök szerint Irán az oka a bejrúti véres tűzharcoknak, valamint az iraki választásokon az Irán-ellenes klérus felemelkedése mögött – írja a The Jerusalem Post.

Irán befolyása az oka a közelmúlt libanoni és iraki eseményeinek – figyelmeztetett Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet vasárnapi ülésének kezdetén.

Bennett kitért az elmúlt napok bejrúti lövöldözéseire a Hezbollah által szervezett tüntetéseken, amelyet a tavalyi pusztító kikötői robbanás kivizsgálása ellen tartottak, valamint az Irán-ellenes Muqtada al-Szadr klerikus felemelkedésére a múlt heti iraki választásokon.

„Figyeljük a libanoni és az onnan kicsit keletebbre zajló fejleményeket Irakban”

– mondta Bennett.

Gyengülésnek indulhat Irán regionális befolyása?

Felmerül a kérdés, hogy vajon az iraki és libanoni felkelések, illetve az Irán elleni amerikai szankciók hatása megtörheti-e a perzsa állam befolyását a térségben.

„Mindkét esetben alulról jövő kezdeményezéseket látunk, olyan erőkét, amelyeknek egyszerűen elegük van Irán ellenőrzéséből és befolyásából, legyen szó akár a libanoni Hezbollahról, akár a síita milíciákról Irakban.”

„Mindenhova, ahová az irániak bemennek, az erőszak, a szegénység, a kudarc és az instabilitás örvénye alakul ki”

– mondta a miniszterelnök.

Bennett reményét fejezte ki a libanoni és az iraki népnek, hogy megszabadulnak az Iszlám Forradalmi Gárda „fojtogató szorításából”, és jobb jövőt építenek maguknak.

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.