Texasnak elege lett a transznemű sportolókból

A texasi törvényhozás mindkét háza elfogadta, és Greg Abbott kormányzó elé került aláírásra az a törvényjavaslat szombaton, amely előírja, hogy az iskolai sportolók csakis születési nemüknek megfelelő sportágban állhatnak rajthoz.

Texas idén már a nyolcadik tagállam az Egyesült Államokban, amely hasonló szabályozást fogadhat el. Abbott már a tavasszal jelezte, hogy aláírja a törvényt. Eddig az Egyesült Államok 32 tagállamában nyújtottak be ilyen javaslatot republikánus párti képviselők.

A törvény a középiskola végéig bezárólag szabályozza a transznemű sportolók versenyzését. Valoree Swanson, a texasi törvényjavaslat republikánus előterjesztője azzal érvelt, hogy a transznemű – tehát férfiból nővé operált – sportolók igazságtalan előnyt élveznek azokkal szemben, akik eleve nőnek születtek.

    „Államszerte azonos versenyfeltételeket kell teremtenünk”

– hangoztatta a politikus.

Jogvédők szerint viszont semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a transznemű sportolók tarolnának a biológiailag nőnek született sportolók előtt azokban a sportágakban, amelyekben indulnak. Ricardo Martinez, az Equality Texas LMBTQ-jogvédő szervezet vezetője szerint a törvény nem más, mint „gyűlöletes, célzott támadás” a transznemű emberek ellen.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása. 

Susan Broyles Sookman, az Amerikai Polgári Jogi Szövetség (ACLU) munkatársa a CBS News hírcsatornának úgy fogalmazott, hogy a javaslat „törvényerőre emeli a diszkriminációt gyerekek sérülékeny kisebbséghez tartozó csoportjával szemben”.

    „Izgalommal tölt el, hogy lehetőségünk van kiállni a lányainkért, a lányunokáinkért és minden texasi lányért” – hangoztatta ugyanakkor a konzervatív Valoree Swanson, aki szerint a törvényjavaslat kizárólag a lányok védelmét szolgálja.

Alabama, Arkansas, Florida, Mississippi, Montana, Tennessee és Nyugat-Virginia fogadott el hasonló törvényt az Egyesült Államokban, Dél-Dakota kormányzója pedig rendelettel szabályozta a kérdést. Idaho tavaly fogadott el ilyen törvényt, amelynek végrehajtását viszont felfüggesztette egy  szövetségi bíróság. Egy másik törvényszék pedig úgy döntött, hogy lehetővé kell tenni, hogy egy 11 éves nyugat-virginiai transznemű lány részt vehessen az iskolai lánycsapat válogatóján.

Borítókép: Ted Eytan/Flickr

Biológiai fiúkkal kellene versenyezniük, lázadnak a lányok

A lányok azért perelnek, hogy ne indulhassanak biológiai férfiak a lányok versenyében.