Biológiai fiúkkal kellene versenyezniük, lázadnak a lányok

A lányok azért perelnek, hogy ne indulhassanak biológiai férfiak a lányok versenyében. Az igazságügyi minisztérium Trump alatt támogatta a pert, de az új adminisztráció kihátrált mögüle. 

Múlt héten a Biden-adminisztráció hivatalosan is bejelentette, hogy nem támogatja annak a három lánynak a perét, akik azért perlik az állami sportszövetséget, mert Connecticutban két biológiai fiú ellen voltak kénytelenek versenyezni. Trump idején hivatalban lévő igazságügyi miniszter beállt az ügy mögé, mivel szerinte a biológiai férfiak versenyeztetése a lányok ellen sérti a nők jogait – írja a Daily Wire. 

Alanna Smith, az egyik diáklány egy interjúban fejezte ki felháborodását.

„Helyre kell állítani fair playt a sportunkban és az összes női sportágban”

– mondta Smith.

2020 elején indított pert a három lány: Selina Soule, Alenna Smith és Chelsea Mitchell, Connecticut állam sportszövetsége ellen, mivel a korosztályukban két transznemű, biológiai fiú sportoló 15 versenyszámban győzött az állami atlétikai versenyen. A trió egyik tagja, Selina Soule  — akinek mindkét transznemű sportoló ellen kellett versenyeznie, — így nyilatkozott:

Nagyon frusztráló és szívfájdító, amikor mi, lányok odaállunk a rajthoz, már előre tudjuk, hogy ezek az atléták fognak nyerni, és teljesen mindegy, hogy mi mit csinálunk.

A lányok perét támogató Alliance of Defending Freedom elmondta, hogy a két transz sportoló összesen 15 állami címet vitt el, amit korábban 9 lány birtokolt.

„Azután lettem aktív az üggyel kapcsolatban, hogy egy 200 méteres verseny alkalmával harmadik lettem, mikor másodiknak kellett volna lennem. De ez nem is igazán a helyezésekről szól. (…) Nagyon csalódtam, mikor halottam a hírt (hogy a Biden adminisztráció kiállt mögülük) mert én és Selina és Chelsea igyekeztünk, hogy minél több emberhez eljusson a történetünk, hogy az emberek rájöjjenek, hogy helyre kell állítani a fair playt a sportágunkban és minden más női sportban”

– mondta Smith.

A lányok ügyvédje elmondta, hogy egyértelműen politikailag motivált döntés született.

„A Biden adminisztráció most az Egyenlőség törvénytervezetet szeretné elfogadtatni, ami teljesen figyelmen kívül hagyja a nők és a férfiak közötti fizikai különbségeket, és fenyegető a nőkre”

– mondta Christiana Holcomb.
Az ügyvéd arra utalt, hogy az új adminisztráció törvénybe vésné, hogy a transzneműek az identitásuknak megfelelő mosdót, öltözőt használhassák.”

„Sok biológiai lány elvesztette a lehetőséget, hogy bejusson a fontos versenyekre, mert transznemű atléták foglalták el azokat a helyeket a pódiumon, amiket biológiai lányok érdemeltek volna meg. Állandóan edzünk, hogy a legjobbak lehessünk, és ezek a biológiai fiúk elveszik tőlünk a győzelem lehetőségét”

– nyilatkozta Smith.

Chelsea Mitchell, a harmadik diák korábban első helyen volt rangsorolva női 55m-en, majd négy állami bajnokságot veszített el transznemű atléták mögött.

„Tudtam, hogy én vagyok az egyik leggyorsabb lány a versenyen és az egész államban is. Az edzésekre gondoltam, arra, hogy hogyan maximalizálhatom az energiáimat. Aztán arra gondoltam, hogyan veszített a többi lány. Reméltem, hogy én talán nyerhetek. Eldördült a pisztoly. Veszítettem. 

– számolt be élményéről a sportoló.

Smith a 400 m bajnoka volt a 2019-es New England regionális bajnokságon, a 200 méteren viszont csak második lett, az első helyett egy biológiai fiú vitte el.

„Már mielőtt rajthoz álltam volna, tudtam, hogy nem nyerhetek. Tudtam, hogy bármennyit is készülök nem lehetek én az első”

– mondta Smith.

William Barr igazságügyi miniszter 2020 márciusában azt írta, hogy az, hogy Connecticut állam engedi, hogy biológiai fiúk és lányok együtt versenyezzenek sérti az egyenlőség eszményét, és megszegi az amerikai polgári törvényeket, amelyet azt biztosítják.

Borítókép: Selina Soule és Alanna Smith /Alliance Defending Freedom

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.