Magyar parancsnoka lett a NATO koszovói missziójának

Magyarország nem csak beszél róla, tesz is a Nyugat-Balkán békéjéért és biztonságáért – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken a NATO koszovói missziójának (KFOR) egyik táborában.

Benkő Tibor büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy pénteken – a KFOR történetében először – magyar parancsnok vette át a misszió parancsnokságát. Kiemelte: Kajári Ferenc a NATO legrégebbi és legnagyobb missziójának vezetését vette át.

Kitért arra is, hogy a magyar parancsnok „nem lesz könnyű helyzetben”, miután az elmúlt hetekben is látni lehetett milyen incidensek történtek Koszovóban, valamint Szerbia és Koszovó határán. Látható milyen sérülékeny és törékeny a Nyugat-Balkán biztonsága – emelte ki.

    Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka azt hangsúlyozta: a szövetség részéről óriási elismerés, hogy a magyar katonát, a magyar tábornokot alkalmasnak tartja arra, hogy 28 ország katonáit vezesse.

Ezzel – mint fogalmazott – „Magyarország belépett az exkluzív csoportba”. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: minden lehetséges támogatást megad a magyar KFOR-parancsnoknak és kontingensének.

Elmondta: Magyarország a kezdetektől részt vesz a koszovói misszióban. A Magyar Honvédség eddig is több képességgel is vett részt a műveletben. Mostantól több száz magyar katonával, egy úgynevezett horizonton túli tartalékzászlóaljjal is kiegészül a misszió. Kérdésre válaszolva azt mondta: ez a Magyarországon készenlétben lévő egység néhány nap alatt bevethető.

Kérdésre válaszolva az altábornagy közölte: a KFOR parancsnokának személyéről nem egy „elefántcsonttoronyban” dönt egy ember. Magyarország jelezte korábban a NATO-nak, hogy elvállalná egy évre a KFOR parancsnoki feladatainak biztosítását. Ezután több ország hozzájárulására volt szükség.

Ez katonadiplomácia is, nem megy értékek, képességek nélkül

– fogalmazott a parancsnok.

Lelőttek egy szerbet Koszovóban – Szerbia a NATO-hoz fordul

Ana Brnabić szerb kormányfő a NATO-hoz, a KFOR-hoz fordult, felhívta a figyelmet a helyzet súlyosságára, és arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy „végre reagáljanak”.

    Kajári Ferenc hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, hogy – első magyarként – betöltheti a KFOR parancsnoki posztját. Ezalatt összesen 28 ország – 20 NATO-tag és 8 partnerország – mintegy 3500 katonájának lesz a parancsnoka.

Elmondta, hogy a parancsnoksághoz több fontos beosztás is kapcsolódik, így többek között a KFOR politikai tanácsadói és a jogi tanácsadói beosztását is magyar szakemberek tölthetik be, továbbá a KFOR vezénylőzászlósaként magyar katona lesz a KFOR altiszti állományának vezetője is.

A KFOR feladata – az erről szóló ENSZ BT-határozat nyomán -, hogy biztosítsa Koszovó területén a békés, biztonságos környezetet, valamint biztosítsa a mozgás szabadságát a koszovói polgárok számára. A KFOR parancsokának egyebek mellett az is feladata, hogy segítse a „Belgrád-Pristina párbeszéd keretében” politikai megegyezésre jussanak a felek – tette hozzá.

A vezérőrnagy azt mondta:

A NATO értékelése szerint Koszovó területén stabil a biztonsági helyzet. Ugyanakkor kiemelte: bármikor eszkalálódhat a helyzet, az elmúlt napokban is tapasztalhatták a megnövekedett etnikai feszültséget.

A koszovói helyzet kapcsán több kérdés is elhangzott arról, hogy miként alakulhat a koszovói misszió jövője, lehet-e szó létszámcsökkentésről. Erre mindhárman azt emelték ki, azt nem a naptár határozza meg, a kulcs, hogy a két fél, Belgrád és Pristina párbeszéd útján megegyezzen. Benkő Tibor azt is hangsúlyozta: Afganisztán tanulságos példa. Nem a politikusnak kell eldönteni, hanem hallgatni kell a műveleti parancsnokra – jelentette ki a miniszter.

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

Hogyan kötött barátságot Izrael és a muszlim Koszovó?

Február elsején Koszovó és Izrael kölcsönösen elismerte egymást egy online tárgyalás keretei közt. Gönczi Róbert elemzése.