Lelőttek egy szerbet Koszovóban – Szerbia a NATO-hoz fordul

Egy szerb nemzetiségű polgár a zvečani összetűzésben súlyosan megsérült, jelenti a média, a sérülést a koszovói rendőrség lőfegyvere okozta, ezenkívül legalább tízen megsérültek. A súlyos sérültet a Kosovska Mitrovica-i kórházban ápolják. Zlatan Elek, a kórház igazgatója kijelentette, hogy a sérült bordatörést szenvedett, és hamarosan megműtik, hogy eltávolítsák a lövedéket a szervezetéből – írja a Magyar Szó.

A koszovói rendőrség behatolt több üzletbe is, mint magyarázták, üzérkedésellenes akciót hajtanak végre, majd elrendelték a szerb boltok azonnali bezárását. Ekkor kezdődött meg a helyiek tiltakozása, mely szerencsétlen véget ért.

Aleksandar Vučić államfő Raškába utazott, hogy 15 órai kezdettel rendkívüli ülést tartson a koszovói szerb képviselőkkel. A hírt az elnöki hivatal is megerősítette a Tanjugnak. Vučić azért kezdeményezte a megbeszélést, mert a koszovói rendőrség megrohamozta Kosovska Mitrovica északi részét. Az ott élő szerb polgárok felháborodtak és aggódnak az események miatt.

Ana Brnabić szerb kormányfő ugyanakkor a NATO-hoz, a KFOR-hoz fordult, felhívta a figyelmet a helyzet súlyosságára, és arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy „végre reagáljanak, és tegyék egyértelművé Pristina számára a helyzet tűrhetetlenségét”.

Petar Petković, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője közölte, nem történt más, mint fegyveres leszámolás, erőszak az egyszerű, fegyverzetlen lakossággal szemben. Véleménye szerint Albin Kurti koszovói kormányfő áll a történtek mögött, akinek nincs más célja, mint nagyobb konfliktust előidézni. Pszichopatának nevezte a koszovói miniszterelnököt, s elítélte a történteket, mondván, már hetedik alkalommal törnek be a ROSU egységei Észak-Koszovóba, hogy leszámoljanak a szerb lakossággal.

A cikk folytatása itt olvasható.

Szerb elnök: A NATO-nak huszonnégy órája van, aztán lépnünk kell

„Lépnünk kell, ha folytatódik a szerbek pogromja Koszovón. Nem fogjuk engedni, hogy ugyanaz megtörténjen, mint 1995-ben és 2004-ben” – mondta Vučić.