Egyre népszerűbbek a zsidó nevek Hollandiában

A holland szociológusok értetlenül figyelik, vajon miért egyre elterjedtebb a zsidó névválasztás a nem zsidó hollandok körében – írja a Zsido.com

A mögöttes okokat Hollandia erős protestantizmus hagyományában látják, de az is felmerült, hogy a válasz a fonetikában, a nevek hangzásában rejlik.

Az elmúlt évek leggyakoribb holland fiúnevei között szerepel a Lévi és Ezra, valamint a Simon és a Dávid, a lánynevek közül pedig a Rút és Eszter a legnépszerűbbek. Meglepő, de olyan kevésbé ismert nevek is előfordulnak a repertoárban, mint: Yoaz, Shilon, Netanya, Yael, Lael, Yair és Odelia.

A vallásos zsidó nevek sem csak az ország 30.000 fős zsidó közössége körében népszerűek, a közösségen túl is előszeretettel használják. Ilyen nevek például az Eliseva, Jehuda, Móse, Báruh, Áron, Boáz és a Tirza. Lassan elmondható lesz, hogy Hollandia az új Izrael.

Gerrit Bloothooft, az Utrecht Egyetem szociológusa szerint, nincs adat arra vonatkozóan, hogy miért népszerűek kifejezetten a zsidó nevek Hollandiában.

„Azt gyanítom, hogy a szülők nem igazán gondolnak a nevek zsidó eredetére, legalábbis nem nagyobb mértékben, mint a Dávid, Sára, vagy a Judit nevek esetében.”

Borítókép: Vladimir Pustovit/Flickr

Felavatták Hollandia első holokauszt emlékművét

Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.