Azért gyalázzák a brit színészt mert egy zsidó karaktert játszik a BBC új sorozatában

Eddie Marsan, aki nem zsidó, egy antifasiszta csoport vezetőjét alakítja a „Ridley Road”-ban; sok Twitter-felhasználó szerint ezzel támogatja az „apartheidet” és a sorozat „a cionistáknak kedvez” – írja a The Times of Israel.

Eddie Marsan brit színész csütörtökön reagált azokra a szerinte „könyörtelen” gyalázkodásokra, amelyekkel azért szembesült az interneten, mert egy zsidó karaktert alakít a „Ridley Road” című négyrészes tévésorozatban.

Marsan, aki maga nem zsidó, a sorozatban a 62-es csoport néven ismert antifasiszta földalatti mozgalom vezetőjét alakítja. A sorozat, amely október 3-án debütált a BBC-n, az 1960-as évek elején játszódik Nagy-Britanniában, és az akkori Londonban valóban fellángoló fasizmus fiktív változatát mutatja be, valamint a szélsőségesekkel szemben álló fiatal zsidó férfiakat és nőket.

„B***meg ez irgalmatlan, én csak egy zsidót játszok, belegondolni is rettegek, mi történt volna, ha tényleg zsidó vagyok”

– tweetelte Marsan csütörtökön.

Marsan több neki címzett tweetet is megosztott, köztük egy olyan felhasználóét, aki azt írta:

„A tények azok tények Eddie, sz*r színész vagy, soha nem fogok olyan sz*rt nézni, amiben az apartheidet szerető fejed szerepel”.

„Miért csinál a BBC olyan műsorokat, ami a cionisták „visszatérését” támogatja, és kevés olyant, ami a palesztinokét? Csak kérdezem”

– írta Marsannak egy másik felhasználó csütörtökön.

A színész visszavágott ezekre a vádakra:

„ez egy sorozat az antiszemitizmussal szembesülő brit zsidókról, aminek semmi köze Izraelhez vagy Palesztinához. De ha azt hiszed, hogy ezek összefüggnek, akkor valószínűleg azt is hiszed, hogy az egyik igazolja a másikat. Az irónia az, hogy pontosan ezért kapta a megbízását Ridley Road”.

Marsan a múltban is többször nyíltan kiállt az antiszemitizmus ellen a közösségi médiában.

„Köszönöm a kedves válaszokat, de őszintén szólva, 30 éve vagyok ebben a játékban és azt hiszem, kutyabolondul [brit szleng kifejezés, ami azt jelenti, hogy ‘nagyon jó’], jól vagyok”

– tweetelte Marsan pénteken, miután sokan a támogatására siettek és elítélték a bántalmazását.

A zsidóság nagy barátja volt a meggyilkolt brit konzervatív képviselő

Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának szobrot emeljenek Londonban.