Köves Slomó szerint a zsidó közösség itt van a legnagyobb biztonságban

Annak ellenére, hogy Magyarországon magas az antiszemita nézetek vallók száma, Európa egyik legbiztonságosabb országa a miénk a zsidó közösség számára. 

A 168 Keljfeljancsi! című műsorának csütörtök reggeli vendége Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija volt, aki pár nappal ezelőtt Brüsszelben egy európai zsidó konferencián hozta nyilvánosságra az EU 16 országára kiterjedő felmérést a zsidóság megítélésről az Európai Unióban – számolt be a Pesti Hírlap.

Fiala János műsorvezető kérdésére, miszerint érte-e valamilyen atrocitás életében, Köves Slomó elmondta: fizikálisan egyszer, Franciaországban, amikor zsidóságára utaló öltözete miatt leköpték egy vonaton, de verbálisan sokkal többször.

A kutatással kapcsolatban a vezető rabbi úgy fogalmazott: természetesen egy ilyen felmérés nem adhat teljes képet, de viszonyítási alapot igen. A most nyilvánosságra hozott kutatás mellett más adatokat is figyelembe kell venni, így például, hogy hogyan élik meg az antiszemitizmust a zsidók mindennapi életükben, valamint milyen számú antiszemita támadás történik egy adott országban.

Köves Slomó elmondta: Belgiumban az emberek 20 százaléka antiszemita, de nagyon sok a fizikai atrocitás. Ezzel szemben a magyarok 40 százaléka vall valamilyen szinten antiszemita nézeteket, de alig néhány eset jut el a tettlegességig. Ez jellemző a többi Kelet-Európai országra is. A vezető rabbi szerint az ismeretek hiánya mindig bizonytalanságot szül.

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.