Az izraeli kormány november 1-jétől újra megnyitja a határokat a beoltott turisták előtt

A korábbi kísérletek, hogy a határokat újra megnyissák a turisták előtt, a magasan fertőző Delta-változat okozta negyedik COVID-hullám miatt késedelmet szenvedtek — írja az Israel Hayom.

Izrael kormánya készen áll arra, hogy bejelentse, november 1-jétől ismét megnyitja az állam határait a külföldi turisták előtt, akik teljes mértékben be vannak oltva a koronavírus ellen.

Kezdetben 40 országból — főként az Európai Unió azon országaiból, amelyekkel Izrael kölcsönösen elismert oltási előírásokkal rendelkezik — engedik be a látogatókat, jelentette a Globes.

Csak azok a turisták léphetnek be az országba, akik a látogatásukat megelőző hat hónapon belül két oltást kaptak a vakcinából, vagy egy emlékeztető oltást.

A Globes szerint Izrael reméli, hogy kölcsönös oltási megállapodást írhat alá az Egyesült Államokkal, amely lehetővé tenné egyes amerikai államokból érkező turisták látogatását.

Az egészségügyi minisztérium állítólag fontolgatja azt a javaslatot, hogy november 21-től minden beoltott turistának engedélyezzék a belépést, a szokásos vízumszabályok betartásával.

A külföldről hazatérő izraeliekhez hasonlóan a látogatóknak is igazolniuk kell majd a felszállást előtt 72 órán belül elvégzett negatív COVID-tesztet, valamint érkezéskor egy további PCR-tesztet.

Mindeközben az Izraelbe látogatni szándékozó orosz turisták számára továbbra is problémát jelent, hogy az orosz Szputnyik vakcina globálisan még mindig nem engedélyezett, de ha a vakcinát — a várakozásoknak megfelelően — a következő hetekben az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyja, a probléma megoldódik.

Járványkezelésen csapott össze Netanjahu és Bennett a Knesszetben

Rendkívüli plenáris ülésen csapott össze a járványkezelés felett az izraeli ellenzék vezetője és a miniszterelnök, míg az ország költségvetési javaslatára készülnek.