Izraeli-francia televíziós sorozat készül a Mavi Marmara incidensről

A 2010-es Mavi Marmara flottilla elleni rajtaütéséről szóló nyolcrészes televíziós sorozat forgatása 2022 tavaszán kezdődik, miután azt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották – írja a The Algemeiner.

Az „Óceáni szél” című sorozatot Micky Rabinovitz, Gal Uchovsky és Moshe Edery izraeli filmesek készítik majd a francia Babe Films céggel együttműködve. A sorozat rendezője Jonni Zicoltz lesz, aki a forgatókönyvet is írja Elad Chennel és Dean Miroshnikovval.

Az ukrán származású izraeli színész, Miroshnikov az IDF katonája volt, aki súlyosan megsérült a Mavi Marmara incidensben, és majdnem elvesztette egyik szemét. A sorozatban izraeli, török és francia színészek mellett fog szerepelni.

A Mavi Marmara egy török hajó volt a Gázai övezetbe tartó flottillában, amely 2010 májusában megpróbálta áttörni a terület izraeli blokádját. Amikor az IDF katonái a hajóra szálltak és átvették felette az irányítást, az utasok megtámadták őket.

Fauda, avagy gyomorszájon vág a valóság

Ebben a döbbenetes izraeli sorozatban nincsenek jók és rosszak, hanem hús-vér emberek, családi háttérrel, érzelmekkel, pontosan megrajzolt, valós karakterek. Amichay Mihály Éva írása.

Az izraeli katonák kézifegyvereket használtak, és kilenc támadót megöltek. Izrael tetteit kezdetben elítélték, de 2017 decemberében a Nemzetközi Büntetőbíróság kijelentette, hogy lezárják az eljárást a háborús bűnökkel vádolt izraeli katonák és tisztek ellen.

Az „Óceáni szél” részletezni fogja, hogy mi történt pontosan a flottillával, valamint bemutatja azokat, akik részt vettek az incidensben és harcoltak a fedélzeten. A műsor feltárja majd Miroshnikov ukrajnai gyermekkorát, Izraelbe való bevándorlását és azt is, hogyan váltotta valóra álmát, hogy az IDF haditengerészeti erőinél szolgáljon.

Az arab-izraeli háborúk alatt fog játszódni a Fauda készítőjének új sorozata

A sorozat egy amerikairól fog szólni, aki Izraelbe költözve vezetője lesz egy határ menti közösség harcának.