A BBC szerint Alfred Dreyfus „hírhedt zsidó kém” volt

Alfred Dreyfust, az antiszemita Dreyfus-ügy vádlottját, aki később a cionizmus alapító atyát, Theodor Herzlt is inspirálta, a BBC egyik sorozatának összefoglalója „zsidó kémként” írta le, annak ellenére, hogy a megpróbáltatásai után végül felmentették – írja a The Jerusalem Post.

A BBC a Dreyfus-ügyben hazaárulással vádolt francia-zsidó tisztet, Alfred Dreyfust „hírhedt zsidó kémként” jellemezte egy korabeli rendőrdráma október 9-én megjelent első epizódjának összefoglalójában.

„Párizs, 1899. A Francia Köztársaság felbolydul, amikor a hírhedt zsidó kém, Dreyfus kiszabadulásáról szóló pletykák elkezdenek terjedni”

– olvasható a BBC Párizsi rendőrség 1900 című sorozatának első epizódjának összefoglalójában.

A BBC szerint az összefoglalót később megváltoztatták a félreértések elkerülése végett. A programoldalon szereplő sort úgy írták át, hogy Dreyfust „korábban kémkedésért letartóztatták”.

„A mondatot nem [sic] történelmi állításnak szántuk, hanem a Dreyfus-ügy felé irányuló pletykákat akartuk tükrözni, amelyeket a drámában látunk – amely az antiszemitizmus felemelkedését is ábrázolja”

– mondta a BBC szóvivője a Jerusalem Post megkeresésére.

„Az, hogy a BBC sorozatot készít Alfred Dreyfusról, akit alaptalanul vádoltak árulással, majd ‘hírhedt zsidó kémként’ jellemzi őt, sértés az emlékére és általában nézve a zsidó közösségre is”

– mondta a Jerusalem Postnak Emanuel Miller, a HonestReporting nevű médiafigyelő szervezet médiaelemzője.

Lehet-e hős egy antiszemita? – Roman Polanski Dreyfus-filmjéről

A Tiszt és kém visszarepíti nézőit a 19. század végi, erkölcsileg szürke Párizsba, amelyben nincsenek hősök és amely felett már ott lóg az eljövendő háború.

„A Dreyfus-ügy a cionizmus történetében kulcsfontosságú pillanatot jelentett, és sokak szemében a zsidók által az idők során elszenvedett, az igazságszolgáltatás visszaéléseinek szinonimája. Hányszor kell még egy zsidó nevét bemocskolni?”

„Bár a weboldal szövegét csendben megváltoztatták, a BBC nyilvánvalóan úgy érzi, hogy nem tartozik a zsidóknak bocsánatkéréssel, nehogy komoly lépéseket tegyen annak érdekében, hogy munkatársai megismerjék az antiszemitizmus alapjait, hogy megelőzzék az ilyen könnyen elkerülhető incidenseket”

– mondta Miller a Postnak.

„Sajnos, a múltbeli tapasztalatokból ítélve, a BBC valószínűleg nem fog bocsánatot kérni a sértő félreértésért”.

Alfred Dreyfus francia zsidó katonatiszt volt, akit 1894-ben a francia-porosz háborút követően hamisan vádoltak meg hazaárulással. Dreyfus tiszti kardját nyilvánosan összetörték, megfosztották rangjától, és az Ördög-szigeten bebörtönözték. Végül Dreyfus ártatlanságának eltussolásáról és bűnbakképzéséről szóló jelentések szivárogtak ki a sajtónak, ami később 1906-ban felmentéséhez vezetett.

A botrányt övező antiszemitizmus győzte meg Theodor Herzlt, aki akkoriban még újságíró volt, a zsidó állam létrehozásának szükségességéről.

Hogyan vezetett az antiszemita Dreyfus-per a Tour de France elindulásához?

Egymástól látszólag független, mégis összefonódó szálak izgalmas történetét olvashatjuk a The Librarians oldalán.